Прочитај ми чланак

Друловићу само 2.000 евра месечно

0

ljubiko-drulovic.png

Код нас још увек преовладава мишљење да је скуп тренер неизоставно и добар тренер, али пример Љубинка Друловића то демантује. Вршилац дужности селектора Србије је тренутно најјефтинији стручњак на клупи неког националног тима Европе, а зна се да је прошле године омладинце одвео до златне медаље на континенталном шампионату у Литванији.

Након одласка Радомира Антића са клупе државног тима у јавности се отворила полемика да ли је, сада већ бивши селектор, заиста био реалан када је уочи шампионата у Јужној Африци 2010. године тражио месечну плату од 100.000 евра. Или је Антић само тражио оно што му као добром стручњаку припада. Многе је свакако збунила Антићева реакција, посебно ако се има у виду да је један од његових претходника,  који је одвео државни тим на Мундијал у Немачкој 2006. Илија Петковић, имао месечну плату од само 3.000 евра! Ништа већу плату није имао ни Владимир Петровић – Пижон, док су месечна примања Синише Михајловића износила између 25. 000 и 30. 000 евра.

Садашњи в.д. селектора Србије Љубинко Друловић је, како „Политика” сазнаје, тренутно најјефтинији селектор у Европи. Када је недавно продужио уговор са ФСС, јер му је стари истекао последњег дана децембра, био је спреман да настави сарадњу без икакве новчане надокнаде, без иједног динара, с тим што је председнику Томиславу Караџићу рекао да је спреман и на озбиљан разговор о продужењу сарадње.

Свакако да је такав Друловићев приступ врло коректан, јер шта један Савез има од оних тренера који имају велике плате а немају никакав резултат. Да ли велика плата уједно повећава и већу одговорност, као што шефови великих компанија за успешно обављен посао имају бонус. Имајући то у виду, ФСС се много више исплати да даје мању плату, па ако се резултатски ништа не уради, то и није неки велики трошак. У супротном, ако се оствари жељени резултат практично за мало пара се добија велики успех, и могућност додатног награђивања. Јер, логично би било да се за сваки успех који Савезу доноси и велика новчана средства која се мере у милионима, десети део издвоји за играче и селектора.

По општем мишљењу Србија има добар тим који је у стању да обезбеди учешће на шампионату Европе у Француској 2016, тим пре што ће нови систем такмичења знатно олакшати пут. Има сјајне појединце, који су већ прихватили Друловића, мада, наша фудбалска чаршија, која по правилу увек „све зна”, има „бољег кандидата”.

Једно је јасно: Србија има доброг и јефтиног и скромног тренера који је заслужио шансу. Уосталом, успех у Литванији није случајан, већ је то плод доброг рада. Такође Љубинко Друловић спада у ону групу тренера чије квалитете цене и највећи европски тренери, међу којима је и Морињо. Уосталом, Друловић јер јасно показао да му није стало до пара, као многима пре њега, већ до успеха и тренерске афирмације. Сви они који мисле да већ 31. маја ступе у још јачу офанзиву смењивања садашњег в.д. селектора, нека не помишљају на такву солуцију. Јер, Друловић је својим досадашњим ангажманом, понашањем и свему осталом показао какав заправо треба да буде селектор Србије…

 

Бенту 125.000 евра месечно

Србија ће у квалификацијама за Европско првенство у Француској 2016. играти у групи са Португалијом, Данском, Албанијом, Јерменијом и Француском. Највећу плату има селектор Португалије а најмању наш в.д. селектора Љубинко Друловић. Ево месечних плата селектора у нашој групи, у еврима:

125.000 Пауло Бенто (Португалија)

100.000 Дидије Дешан (Француска)

47.500 Мортен Олсен (Данска)

41.600 Ђани де Бјази (Албанија)

20.000 Бернард Шаландес (Јерменија)

2.000 Љубинко Друловић (Србија)

 

(Политика)