• Почетна
  • ВИДЕО
  • УКРАЈИНА: Војска из Кијева са тенковима кренула на проруске демонстранте (Из часа у час)
Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА: Војска из Кијева са тенковима кренула на проруске демонстранте (Из часа у час)

0

donjesk republika35

Председник Русије Владимир Путин апеловао је у телефонском разговору на председника САД Барака Обаму да употреби све капацитете америчке стране и спречи употребу силе и крвопролиће у Украјини, саопштио је данас Кремљ.

Колоне украјинских тенкова и оклопних транспортера кренуле према градовима на истоку Украјине. Турчинов наредио војно- полицијску акцију и тражио помоћ УН. У Горловки договор полиције и демонстраната.

01.30 ОГЛАСИО СЕ ПУЧИСТИЧКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ

– Украјински оружане снаге се припремају да спроведу налоге од Националног савета за одбрану и безбедност ( НСДЦ ), рекао је пучистички министра одбране Михаил Ковал на локалној телевизији

01: 00 ФЕДЕРАЛИСТИ ПОДИГЛИ БАРИКАДИ И СПРЕМНИ ДА ДОЧЕКАЈУ ТЕНКОВЕ

– Присталице федерализације Украјине (про-руски демонстранти) подигли су у блокаде на три главна пута према Славјанску, после вести да се према њему креће колона украјинских тенкова.

UKRAJINSKI TENK5572

00.30 УКРАЈИНСКА ВОЈСКА КРЕНУЛА НА КРАМАТОРСК

– Оклопни транспортери украјинске војске напредују према граду Краматорск у Источној Украјини. Проруски демонстранти су у том граду заузели зграду локалне управе

00.00 УКРАЈИНСКА ВОЈСКА КРЕНУЛА НА СЛАВЈАНСК

– Колона украјинских тенкова и тешке војне опреме креће се према Славјанску граду на истоку Украјине, јавља Итар-Тасс цитирајући вд градоначелника Вјачеслава Пономарева. Демонстранти су игнорисали ултиматум привременог председника, а Пономарев истиче да су сви спремни за одбрану и да прате ситуацију . „Ипак ми не желимо крвопроличе , посвечени смо преговорима „, поручио је градоначелник Славјанска.

23.45 КУРЦ  О УКРАЈИНСКОЈ КРИЗИ

– Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц упозорио је на опасност даље ескалације сукоба у Украјини. Он је, у изјави аустријској државној телевизији ОРФ, рекао да украјинска влада мора „“дефинитивно да делује“ и да не може гледати у страну. Курц је додао да је насиље „“погрешан одговор““, јер би то водило ка потпуној ескалацији.

ukr1-04

23:30 ПРИСТАЛИЦЕ УНИТАРНЕ УКРАЈНЕ ОДРЖАЛИ СУ МИТИНГ У КИЈЕВУ И ТРАЖИЛИ ОСТАВКУ ВЛАДЕ

После митинга „Независности” присталице унитарне Украјине, незадовољни тренутним стањем у држави, наставили су бурно свој протест испред украјинске скупштине (Врховне Раде), тражећи оставку пучистичког министра полиције Арсена Авакова и пучистичког премијера Арсенија Јатсјенјука.

Демонстранти су своје незадовољство исказивали паљењем гума узвикујући пароле у којима су захтевали одлучну акцију пучистистичких власти у источној Украјини.

Бивша украјинска премијерка, Јулија Тимошенко, је изјавила да су наоружани људи око Врховне Раде и да позивају посланике да дођу на ванредну седницу украјинске скупштине.

23:00 – ПУТИН ТРАЖИ ОД ОБАМЕ ДА СПРЕЧИ КРВОПРОЛИЋЕ

Председник Русије Владимир Путин апеловао је у телефонском разговору на председника САД Барака Обаму да употреби све капацитете америчке стране и спречи употребу силе и крвопролиће у Украјини, саопштио је данас Кремљ. Путин је Обами, такође, рекао да су оптужбе да се Русија меша у ствари у источној Украјини „неосноване“, истакао је Кремљ, пренео је АФП.

Руска страна је истакла да су протести у Доњецку, Луганску, Харкову, Славјанску и другим градовина у југоисточној Украјини резултат неспремности и неспособности лидера у Кијеву да узму у обзир итнересе Руса и становништва које говори руски, навео је Кремљ, а пренео Итар-Тасс.

majdan3149

23:00 НА ТРГУ НЕЗАВИСНОСТИ У КИЈЕВУ ОДРЖАН ПРВИ МИТИНГ ПРОТИВ НОВЕ ВЛАСТИ

Ако актуелна власту Кијеву не реагује на захтеве народа и не стабилизује економску ситуацију, земљу ће запљуснути масовни протести, саопштили су демонстранти на кијевском Тргу независности и тамошња Иницијатива за пристојан живот.

„У последњих недељу дана живот у Украјини постао је неподношљив, то је холокауст у XXI веку: намирнице су поскупеле дупло, лекови за 50 одсто, комуналне услуге и гас – за 50 одсто, линијски превоз у Кијеву – готово два пута“ – оценила је Ирина Богданец, један од лидера Иницијативе за бољи живот.

„Сваки дан нас упозоравају да ће нова власт почети да уклања барикаде са Мајдана, траже да се вратимо својим кућама, такве иницијативе долазе из окружења бившег команданта Степана Кубива (тренутно председника Националне банке.
Ко је могао да помисли да ће нова власт постати тиранин? Активисти Мајдана протествују против нове власти. Ми захтевамо да се стабилизује ситуација у земљи, иначе ће Украјину запљуснути масовни проести, на улице ће изаћи радници државних предузећа, пензионери, студенти“ – упозорава Богданец.

Испред Националне банке Украјине 9. априла Кијевљани су већ одржали масовно протестно стајање с транспарентима, где су истакли захтев да се стабилизује економска ситуација.

Председник НБУ Степан Кубив изашао је пред демонстранте и рекао да за месец и по дана још није успео да се ухода на новој функцији и замолио за још мало времена да среди ствари.

У међувремену, становници Украјине почели су масовно да скидају своје уштеђевине с рачуна у банкама.

Према званичним подацима, депозити физичких лица у украјинским банкама смањили су се за 5,9 одсто, тј. за око 26 милијарди гривни (око милијарду и по евра).

Депозити правних лица смањили су се за 3 одсто.

Да би поправиле ситуацију, банке покушавају да привуку депозите повећавањем каматних стопа, али тај потез, напротив, одбија део клијената.

(Извор: Факти)

22:30  Mакијевка – подизање заставе Народне Републике Донбас

Активисти самопроглашене Доњецке Народне Републике потпуно су преузели власт у Мариупољу, важном граду на југоистоку Украјине.

Изабрали своју градску скупштину са 30 одборника, а за градоначелника – Вјачеслава Куклина. Он је, међутим, објавио да ће се повући чим Кијев из затвора пусти „народног губернатора“ Дмитрија Кузменка.

22:00 Русији може бити ускраћено учешће на изложи оружја Eurosatory-2014

Русији би могло да буде ускраћено учешће на великој међународној изложби оружја и војне технике Eurosatory-2014, која се одржава у Паризу од 16. до 20. јуна, саопштио је генерални директор изложбе генерал Патрик Кола де Франк.

Према његовим речима одлуку о забрани учешћа Русије може донети Европска унија у наредних неколико недеља.

„Уколико Русија не буде учествовала у раду Eurosatory-2014 за нас као организаторе светског војно-техничког форума биће то велики губитак“, рекао је Патрик Кола де Франк.

21:30 Украјина смањила испоруку воде Криму више од 12 пута

Украјина је ограничила испоруке воде Криму до 5,5 кубних метара у секунди при норми од око 70 кубних метара у секунди, известио је председник републике Сергеј Аксјонов председника Русије Владимира Путина.

Због зависности водоснабдевања Крима од Украјине влада репубике разматра неколико алтернативних решења.

Ради се како о изградњи водовода преко Керченског мореуза за испоруку воде из Краснодарског краја, тако и о могућем бушењу дубоких бунара на територији Крима.

21:15 Разговор Путин Обама

Бела кућа најавила је да ће амерички председник Барак Обама ускоро разговарати са председником Русије Владимиром Путином, можда већ у току вечери, и демантовала да САД разматрају могућност слања војне помоћи Украјини. „Тражимо разне могућности да покажемо нашу снажну подршку за Украјину, укључујући дипломатска и економска средстава“, рекао је портпарол Беле куће Џеј Карни. „Не разматрамо активно војну помоћ, али преиспитујемо сву помоћ коју можемо да пружимо“, казао је Карни, пренео је Ројтерс.

21:00  У Горловки полицајци и демонстранти седе заједно у полицијској станици

Украјински полицајци и проруски активисти налазе се заједно у седишту полиције у Горловки пошто су, како јавља ББЦ (Би-Би-Си), направили својеврстан договор о кохабитацији.

У Горловки је јутрос дошло до сукоба између полицијских снага и неколико стотина проруских демонстраната који су покушали да истакну руску заставу на улазу у зграду полиције, након чега је полиција на њих отворила ватру. У међувремену се ситуација смирила, и ББЦ преноси да су полицајци и демонстранти постигли договор који омогућује полицији да несметано настави са радом.

20:30 ПУТИН ИМЕНОВАО ПРЕМИЈЕРА КРИМА АКСЈОНОВА ЗА ГУБЕРНАТОРА

Руски председник Владимир Путин именовао је данас садашњег премијера Крима, Сергеја Аксјонова, за вршиоца дужности губернатора тог полуострва.

Аксјонов, који обавља дужност кримског премијера од почетка напора тог региона крајем фебруара да се одвоји од Украјине и припоји Русији, биће губернатор Крима до избора, наводи се у указу који је објављен на сајту Кремља, преноси АФП.

Советский бомбардировщик СУ-24

20: 00 ПЕНТАГОН: Бомбардер РФ 12 пута пролетео поред америчког разарача

Руски бомбардер Су-24 неколико пута је пролетео у непосредној близини разарача америчке РМ „Доналд Кук“, који је у воде Црног мора ушао 12. априла, изјавио је портпарол Пентагона.

Према његовим речима авион је на малој висини 12 пута прилазио „Доналду Куку“ док се налазио у северном делу Црног мора. Тренутно се разарач налази у румунској луци Констанца.

„Поменуте провокације и непрофесионална дејства руских војника крше како њихове властите законе, тако и споразуме међу нашим оружаним снагама“, рекао је портпарол.

Наводно је Су-24 дошао на само хиљаду метара од разарача те га је при висини од неких 150 метара наставио надлетати и облетати пуних сат и пол времена.

19:30 Бела кућа потврдила гласине о посети шефа ЦИА Кијеву

Директор Централне обавештајне агенције (ЦИА) био је у Кијеву за викенд, потврдила је администрација америчког председника. Раније се та информација уз позивање на изворе блиске украјинским војним структурама појавила у неколико медија.

У Државнпј думи РФ сматрају да су Сједињене Државе, вероватно, забринуте због нестабилности нове власти у Кијеву, па управо у том контексту треба разматрати посету шефа ЦИА Кијеву.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров раније је изјавио да Вашингтон за сада није Москви пружио јасна објашњења поводом информација о хитној посети челника ЦИА Џона Бренана Кијеву.

19:00 ГРУШКО: Русија ће предузети све мере за осигурање своје безбедности

Русија би могла да предузме неопходне мере за осигурање своје безбедности, уколико НАТО буде појачавао своје снаге у близини границе са Русијом, изјавио је стални представник Русије у Северноатлантској алијанси Александар Грушко.

„Русија је из Хладног рата изашла и не планира да се тамо враћа. Међутим, у нашим војним плановима узећемо у обзир евентуалне промене у конфигурацији НАТО снага и предузећемо, ако буде потребно, неопходне мере у интересу поузданог осигурања наше безбедности“, рекао је Александар Грушко

18:30 После „Доналда Кука“ у Црно море стиже још један амерички разарач

У Црно море ће стићи још један амерички војни брод, након што његове воде напусти разарач „Доналд Кук“, изјавио је у понедељак председник Румуније Трајан Басеску.

У понедељак је Басеску лично посетио разарача „Доналда Кука“, који је дошао у посету румунској луци Констанца.

Према речима румунског председника у посети Констанци је и француски извиђачки брод Дупуy де Ломе. Он је стигао у воде Црог мора заједно са „Доналдом Куком“. У понедељак ће у Црно море, такође, упловити француска ракетна фрегата Дуплеx.

ukrajina ruska zastava12

18:00 ПРОРУСКИ АКТИВИСТИ ПРЕУЗЕЛИ ВОЈНИ АЕРОДРОМ У СЛАВЈАНСКУ

Проруски активисти успоставили су данас контролу над војним аеродромом у Славјанску, на истоку Украјине, рекли су очевици на које се позива руска агенција Итар-Тас с.

Према њиховим изјавама, присталице федерализације страхују да ће привремене власти у Кијеву преко тог аеродрома слати своје снаге да угуше демонстрације против Кијева у Славјанску, где су у претходним сатима активисти заузели зграду полиције и Државне безбедности.

На видео снимку објављеном на Интернету приказани су како наоружани људи у цивилним оделима окружују аеродром.

17:50 – РУСИЈА ОЧЕКУЈЕ ДА КИЈЕВ ИСПУЊАВА ОБАВЕЗЕ ЗА ПРИДЊЕСТРОВЉЕ, ОЧЕКУЈЕ ПОДРШКУ СРБИЈЕ

Званична Москва изразила је данас очекивање да ће Украјина, која је уз Русију гарант решавања „придњестровског питања“, испуњавати своје обавезе и дати значајан допринос тражењу одрживог решења придњестровског конфликта мирним путем.

Русија је саопштила и да очекује активну помоћ Србије и Швајцарске, као председавајућих Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), као и непристрасну позицију посматрача у оквиру Групе 5+2, САД и Европске уније.

17:40 – КЕРИЈЕВ САВЕТНИК: САД РАЗМАТРАЈУ СЛАЊЕ ОРУЖЈА УКРАЈИНИ

Седињене Америчке Државе разматрају слање оружја Украјини, где су проруски демонстранти на истоку заузели зграде државне администрације у више градова, изјавио је данас саветник америчког државног секретара Џона Керија.

На питање да ли би САД могле да наоружају украјинске снаге, дипломата Томас Шенон одговорио је током посете Берлину: „Ми очигледно разматрамо то као опцију…али у овом тренутку, не могу унапред да кажем да ли ћемо то урадити“, пренео је Ројтерс.

„С наше тачке гледишта, у свему овоме веома је јасно руско мешање и сматрамо ове акције дестабилизујућим и опасним“, рекао је Шенон.

17:30 Турчинов на челу штаба за спровођење специјалне операције

На челу оперативног штаба за спровођење специјалне операције на истоку Украјине налазиће се Александар Турчинов, кога је pučistička Врховна рада именовала за вршиоца дужности шефа државе.

Реализација војне компоненте операције препуштена је првом заменику шефа pučističke службе безбедности Украјине Василију Крутову, који је у понедељак постављен на ту дужност. Под његовом командом налазе се све јединице СБУ, као и полицијске и војне формације.

USS Harry S. Truman and Carrier Airwing Three - currently on six month deployment in support of Operation Enduring Freedom.

17: 00 Амерички разарач „Доналд Кук“ упловио у румунску луку

Амерички разарач Доналд Кук, који треба са румунским бродовима да учествује у заједничким војним вежбама упловио је у румунску луку Констанца, пренели су медији.

„Доналд Кук“ је други амерички разарач, који је упловио у Црно море у последње време. Раније је представник Беле куће Џош Ернест рекао да су Сједињене Државе продужиле боравак у Црном мору разарачу Труxтон и да планирају да упуте додатне ресурсе. Како је наглашено његово присуство представља део напора Пентагона у демонстрирању подршке источноевропским савезницима НАТО-а, забринутих груписањем руских трупа на граници са Украјином.

16:30 Лавров се успротивио забрани уласка руских новинара у Украјину

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров критиковао је поступке кијевских власти, који не дозвољавају улазак руских новинара у Украјину, и рекао да је узнемиравајући изостанак реакције са Запада на такве потезе.

„Бечка конвенција о дипломатским односима дозвољава свим потписницима да забране улазак било ком грађанину треће земље без икаквих објашњења. Али, оно што се сада догађа у Украјини, свакако, говори о томе да ситуација постаје апсолутно абнормална“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре, одржаној после сусрета са суданским колегом Али Картијем.

Иначе, током дана Стејт департмен је објавио саопштење у коме оптужује Москву да искривљује информације о догађајима у Украјини.

У саопштењу се, између осталог тврди, да без обзира на изјаве о повлачењу трупа са украјинске границе, Русија задржава у тим регионима групу која броји између 35 и 40 хиљада војника. Такође се наглашава да су у Украјини ухапшени многобројни осумњичени за обавештајни рад.

Раније је из руског МСП-а саопштено да су оптужбе земаља Запада, које Москву оптужују за гомилање војних снага на граници са Украјином неосноване.

В.Путин на Паралимпийских играх в Сочи

16:15 Путин забринут због ситуације на истоку Украјине

Руски председник Владимир Путин са великом забринутошћу прати ситуацију у Украјини, изјавио је портпарол Дмитриј Песков.

На питање о Путиновој реакцији на обраћања председнику са молбом да интервенише, Пеков је рекао: „На жалост, добијамо много таквих обраћања из региона источне Украјине, упућених лично Путину, са захтевом да помогне, да интевенише на овај или онај начин“.

„Руски председник са великом забринутошћу прати развој догађаја у тим регионима“, нагласио је Песков и додао „то је све што могу да кажем тим поводом“.

16:00 Турчинов позвао на исток Украјине миротворце УН

Пучистички председника Украјине Александар Турчинов изјавио је да нема ништа против операције у источним регионима, која би била спроведена у сарадњи са мировним снагама УН.

Изјава је у телефонском разговору Турчинова са генералним секретаром Ун Бан Ки Муном у понедељак. Током разговора две стране су размотриле ситуацију у источним регионима Украјине.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

15:30 Демонстранти заузели Градску кућу у Ждановки у Доњецкој области

Група присталица федерализма Украјине заузели је без отпора Градску кућу у Ждановки у Доњцкој области, пренели су локални медији. У згради се сада налази 20 присталица федерализације, а на згради је истакнута застава Доњецке републике.

Организатори митинга објавили су да је сада Ждановка део Доњецке републике, а локална власт је прешла на страну народа.

15:15  ПОЉСКИ МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА: Европи је потребан руски гас

Европи треба руски гас, а Русији је потребан европски новац, изјавио је у Луксембургу шеф пољске дипломатије Радослав Сикорски.

Он је предложио да се Европској комисији дају овлашћења за куповину руског гаса, „како би се са Гаспромом постигао оптимални договор“. Више о овоме прочитај ОВДЕ.