Прочитај ми чланак

За пример: Породица са једанаесторо деце

0

vojvodici

Породица Војводић једна је од најбројнијих у Србији. Василије Војводић и његова супруга Ирина имају једанаесторо деце.

Проблем наталитета у Србији траје више од пола века. Недовољно жена рађа двоје деце, а оне које се одлуче за петоро су реткост и има их само један одсто. Некада је било уобичајено да су породице многобројне, да имају и више од десеторо деце.

Најмлађи члан породице Војводић је једногодишњи Максим. Живи са мамом Ирином, татом Василијем и још десеторо браће и сестара. Од најстарије сестре је млађи 19 година. Његови родитељи су од венчања планирали многобројну продицу, али нису знали да ће сваке две године рађати по једно дете.

„Било је неке панике по рођењу трећег детета, јер су сви били мали и био је проблем да се истовремено причува троје мале деце, а после тога није било тих проблема“, каже Ирина.

Јереј Василије Војводић је правник, а запослен је као секретар Православно-богословског факултета. Његова супруга престала је да ради када је родила пето дете. С обзиром на то да је завршила италијански језик и књижевност понекад држи приватне часове и преводи.

„Сигурно је да ми са једном платом не бисмо успели да изгурамо месец, али сваког месеца се дешава неко мало чудо и нека помоћ и ми смо навикли јер је тако већ годинама“, прича Василије.

До сада ниједно дете Војводића није ишло у вртић јер их је чувала мама Ирина. Она сада жели да се запосли.

„Организовали бисмо се, нама су две настарије ћерке пунолетне и оне и те како могу да их причувају и одведу и доведу, као и настаријих шесторо деце који су способни да све те спољне послове ураде“, каже Ирина.

Сада су њих седморо школарци и сви су одлични. Неки иду у музичку школу док су је други завршили. Помажу једни другима, међусобно држе приватне часове, које понекад симболично наплаћују. У кући такође морају да помажу.

„Сви имамо своја задужења, тачно се зна ко шта ради. Рецимо, ја ширим веш“, каже петнаестогодишњи Данило Војводић.

Када се израчуна, госпођа Војводић била је трудна више од осам година. Свих једанаест пута се породила природно, а када је рађала прво дете одбила је да се породи царским резом, иако су јој лекари то препоручивали. Да није тако одлучила, не би могла да роди више од четворо деце.

(РТС)