Прочитај ми чланак

НЕ ПУТУЈТЕ, НОЋ И ВИКЕНД КРИТИЧНИ: Преврнуо се камион, велика колона (Видео)

0

snezn padavine 0x440

Београд — Александар Антић, Вања Вукић и Предраг Марић апеловали на грађане да не полазе на пут, јер ће и ноћ, као и следећа два дана бити изузетно тешки због невремена.

Министар саобраћаја, државни секретар у МУП-у и шеф Сектора за ванредне ситауције су приликом обиласка базе Сектора за ванредне ситуације на Зрењанинском путу у Београду, навели да све службе раде свој посао, да је донета одлука о забрани теретног саобраћаја на територији Војводине, као и да је забрањен улазак теретних возила из Мађарске и Румуније.

Такође су изнели и податак да је од јуче у 19 сати до вечерас, 250 људи евакуисано из возила у снежним наносима.

sneg mecava

У међувремену, на путу Стајићево-Перлез поново је прекинут саобраћај због возила која су попречила и блокирала пут, саопштили су вечерас „Путеви Србије“. Путарске екипе су на терену и раде на томе да се саобраћај на тој деоници у што краћем року нормализује.

Вукић је рекао да је данас, по налогу премијера, министра унутрашњих послова који је и комадант Републичког штаба за ванредне ситуације одржан састанак дела Штаба, на којем је одлучено да Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије, координира рад свих служби за реаговање у оваквим ситуацијама.

Вукић је навео да су сви људи који су били завејани евакуисани и да се предузимају све мере како не би дошло до нових, сличних ситуација.

Антић је рекао да је пред нама тешка ноћ, да ће и наредна два дана такође бити изузетно тешка, и апеловао на све људе да не крећу на пут без преке потребе и прате све инструкције и информације које издају надлежни органи, Путеви Србије и МУП.

Он је прецизирао да је пробијена блокада ауто-пута код Фекетића и да ће екипе целе ноћи да буду приправне и реагују на терену.

„Ноћас нема тежег посла него бити путар. Ноћас нема тежег посла, него бити спасилац – и Војска Србије је дала свој огроман допринос“, рекао је Антић.

Он је казао да ће путарима у Војводини помоћ пружити и они из Београда и других делова Србије, да је Војска већ ангажовала своје капацитете, а истовремено је апеловао и на локалне самоуправе да учине напор у свом домену како би помогли у овој ситуацији.

Антић је подвукао да је ово незапамћена ситуација, и да су снежни сметови у неким областима и по три метра.

Он је рекао и да је дао налог да буде затворен теретни саобраћај у Војводини, улазак теретних возила из Мађарске и Румуније, као и да ће донети забрану за сав саобраћај од Ченте према Зрењанину.

Марић је прецизирао да је 250 људи на територији целе Републике, од јуче до данас евакуисано из сметова, као и да је 181 особа евакуисана на потезу Стајићево-Перлез, где више нема заробљених возача.

Он је рекао да је84 особе пребачено у болницу у Зрењанин и да су сви добро, као и да је Градски штаб за ванредне ситуације Зрењанина одредио два локалитета где су сви људи смештени.

НЕЗГОДЕ НА ПУТЕВИМА – ПРЕВРНУТ КАМИОН

На делу ауто-пута од Бачке Тополе према Фекетићу, у смеру према Новом Саду, стоји колона возила јер се на 63. километру од границе преврнуло теретно возило.

Колона, у којој је према проценама неколико стотина возила, почела је да се формира пре један сат.

Из АМСС подсећају да је на снази забрана кретања за теретна возила на подручју Војводине и истичу да су екипе зимске службе кренуле на место догађаја.

У Војводини је и даље тешка ситуација, ветар ствара снежне наносе, па из АМСС саветују да се без преке потребе не креће на пут, а посебно не без зимске опреме.

Због ветра отежано је и у Браничевском округу, на путевима од Пожаревца уз Дунав, али су то мање фреквентни правци.

За возила преко 3,5 тоне забрањен је улазак у Србију из правца Румуније, Мађарске и Хрватске.

Подсетимо, због удара ветра преко 100 км/х и снежних наноса од око 4 метра, више десетина људи било је завејано на путу Зрењанин-Београд на деоници Стајићево-Перлез.

(Танјуг, РТВ)