Прочитај ми чланак

Вехабије из Шумадије: У Сирији ратује 60 плаћеника из Србије

0

sirija

У оружаним сукобима у Сирији тренутно је ангажовано 60 држављана Србије, који се као ратни плаћеници боре на страни побуњеника. Сви су екстремни следбеници вехабизма, а међу њима је, према подацима српских безбедносних служби, и неколико православаца из Шумадије који су прешли у ислам. Сви су без ратног искуства, али с добром обуком у коришћењу свих врста оружја.

– У Сирији је ангажовано неколико хиљада страних бораца који су дошли из десетина држава да би се прикључили побуњеничким снагама. Неколико стотина ових плаћеника је пореклом с Балкана. Из Србије је на ратиште у Сирију отишло тридесет особа, углавном из Новог Пазара, али је тамо и једна група муслимама с Ледина, насеља на Новом Београду, као и група конвертита, односно преображеника из Шумадије. То су људи који су, под утицајем исламских фанатика, из православља прешли у ислам и за које имамо податке да су, откако је почео рат у Сирији, неколико пута одлазили на фронт. Имена свих плаћеника који су отишли у Срију су позната безбедносним институцијама – каже извор упућен у безбедносна дешавања у Србији.

Он наводи да је кретање сваког поједница који је отишао у Сирију праћено и да су подаци о њима размењени с безбедносним службама у региону.

– Сви су у Сирију отишли преко Туске, где их је чекала веза до сиријских побуњеничких снага – каже наш извор, наводећи да је још тридесетак држављана Србије на ратиште у Сирију отишло из иностранства, из држава у којима су на привременом раду.

sirija-1

– Сви су екстремни вехабисти, али су сви и добро плаћени за ратовање. У питању су млађи мушкарци, без претходног ратног искуства, али с добром обуком, тако да најбољи могу да кеширају и пет хиљада евра за месец дана – каже наш извор. Он наводи да је највећи безбедносни проблем оваквог ратног ангажовања то што се велики број плаћеника прикључио оружаним формацијама које су повезане са Ал Каидом.

– Та повезаност би могла да представља потенцијану опасност по њиховом повратку. Плаћеници ће се вратити радикализовани и могу постати носиоци терористичких претњи. Међутим, за сада нема података да је било ко од плаћеника покушао да у Србији оформи групу повезану са Ал Каидом – каже наш саговорник.

(Блиц)