Прочитај ми чланак

НЕМАЧКА: Север Косова само припада Албанцима

0

nemacki cetvrti rajh
Споразумом о нормализацији (односа Београда и Приштине) решено је да север припада Албанцима и да нема отцепљења, казао је у изјави за КИМ радио немачки амбасадор у Приштини Петер Бломајер.

Милован Дрецун: Приштина жели да што мање Срба гласа на локалним изборима

Приштина жели да што мање Срба гласа на локалним изборима 3. новембра, каже председник Одбора за Косово и Метохију Скупшитне Србије Милован Дрецун.
Дрецун наводи да је то циљ одлуке о забрани уласка на Косово и Метохију српским званичницима током предизборне кампање.
„Та одлука је још један од све учесталијих покушаја Приштине да отежа реализацију Бриселског споразума и утиче на коначне резултате избора тако да српска листа добије што мање гласова, а да остале листе које Приштина јавно или притајено подржава, постигну што бољи резулат, да би могла да контролише Заједницу српких општина, казао је Дрецун агенцији Бета.
Председник одбора за Косово рекао је да би медјународна заједница, ако жели већи одзив Срба на изборима, требало да „уразуми Приштину, која се понаша деструктивно“.
Премијер Србије Ивица Дачић упозорио је Брисел да ће прекинути преговоре с Приштином и да ће српске власти сутра размотрити даље кораке и тражити став ЕУ о том питању.
Окупаторска шиптарска влада на Космету јуче није одобрила Дачићев захтев да посети Косово.
„Такво понашање укључујући и поруку коју је послао „заменик косовског премијера“ Хајредин Кучи изборе чни нерегулариним“, рекао је Дрецун.
Процес нормализације односа и реализације споразума не може бити успешан уз забране уместо разговора и компромиса, рекао је Дрецун.
Дрецун је навео да је на Бриселу и Вашингтону да одговоре како Београд може да испуни очекивање и да анимира што већи број Срба да изадју на избре ако београдски званичници не могу да иду на Космет.

Бломајер сматра да је организовање шиптарских окупаторских избора на северу Косова велики корак за грађане али и за цео регион. Он наводи да разуме да се много очекује од Срба на северу, али истиче да свака страна има своје обавезе.

„Сви тренутно имамо обавезу према Србима на северу Косова, да им покажемо да су им шансе велике. Србија мора да објасни Србима на Космету каква права имају. Приштина мора да покаже да права, која су уговорена овим споразумом, поштује као и права у Уставу“, наводи он.

Обавезе, како истиче, треба да има и међународна заједница која би требало да омогући да „уместо једне субвенционисане државе на северу сада настане држава у којој ће се развити привреда“.

Становништво би, како даље наводи Бломајер, требало да се помири са реалном ситуацијом.

„Треба да преузму судбину у своје руке, а то могу да ураде само ако изађу на изборе. Бојкот избора, који се врло често пропагира на северу, само збуњује. Будућност се може променити само ако се изађе на изборе, уколико се изаберу представници који ће потом адекватно репрезентовати интересе грађана у јавности“, истиче он.

Петер Бломајер сматра да је најбоље да грађани у великом броју, широм Космета, изађу на предстојеће локалне изборе расписане за 3. новембар.

Прекид преговора Србије и Приштине би била јако лоша одлука
Београд — Амбасадор Немачке Хајнц Вилхелм изјавио је да би прекид преговора Београда и Приштине била јако лоша одлука и да је уверен да ће се пронаћи компромисно решење.

„Чуо сам за одлуку Приштине, чуо сам и за намеру премијера Србије Ивице Дачића да упозори Брисел да би Београд могао да прекине преговоре са Приштином. То би било веома лоше у овом тренутку“, рекао је Вилхелм новинарима на пријему у немачкој резиденцији поводом дана уједињења Немачке.

Вилхелм је истакао и да је уверен да ће наредних дана ипак бити пронађено компромисно решење.

Тачијева окупаторска влада одбила је раније данас захтев премијера Србије Ивице Дачића да посети Космет, а Дачић је упозорио Брисел да ће прекинути учешће у преговорима ако Приштина не буде дозвољавала српским званичницима да посећују Косово до краја кампање за косовске локалне изборе, заказане за 3. новембар.

Премијер Ивица Дачић упозорио је Брисел да ће прекинути учешће у преговорима ако Приштина не дозволи српским званичницима да посећују КиМ у изборној кампањи.

Преговори за које Дачић „прети“ да ће их прекинути су готови
Београд — Потпредседник ДСС Слободан Самарџић изјавио је да су преговори и дијалог за које премијер Ивица Дачић „прети“ да ће их прекинути заправо готови.

„Пошто је Дачић сам допринео да Косово буде независна држава и покушао да Србе гурне силом у ту независну државу, зашто се сада чуди када му власти државе коју је он признао не дозвољавају да врши изборну кампању у стварима, односно изборима које организује та држава“, рекао је Самарџић агенцији Бета.

Самарџић је навео да је Дачић споразумима које је прихватио заједно са председником Србије Томиславом Николићем и потпредседником Владе Александром Вучићем довео до тога да „на Косово иде као у, рецимо, Мађарску“.

„Србија је све дала што је имала да да и преостаје јој само да потпише обавезујући правни споразум са Приштином из 7. тачке немачког захтева и Дачић то веома добро зна“, рекао је Самарџић.

Самарџић је додао и да Дачић такодје зна да је потписујући и прихватајући све споразуме до сада, то учинио са сепаратистичком Владом Косова и да су оба његова партнера, и Брисел и Приштина, били заинтересовани за те споразуме јер „они значе признавање Косова од стране Србије“.

„Изборе је расписала председница Косова Атифете Јахјага, а Дачић се заједно са Николићем и Вучићем сврстао у ред иза ње спроводећи њену одлуку“, рекао је Самарџић.

(КиМ радио, Бета, Танјуг, НСПМ)