Прочитај ми чланак

Електронске здравствене књижице: Нова превара у режији Владе Србије

0

zdravstvena_knjizica_420x0Електронске здравствене књижице ће коштати порезнике 30 милиона, директно угрожавају приватност и безбедност свих грађана Србије!


Електронске здравствене књижице су нова превара у режији Владе Србије и пројекат који не само да ће пореске обвезнике коштати више од 30 милиона евра, већ ће створити недовољно заштићену централну базу података која директно угрожава приватност и личну безбедност буквално свих грађана Србије.

 

Покрет Двери је зато против одлуке да се увођење електронских књижица само одложи за неколико година и захтева да се од те опасне идеје одустане заувек, да се утврди тачна одговорност свих који су учествовали у превари – почевши од Славице Ђукић-Дејановић – и да они буду санкционисани, рекао је на конференцији за новинаре Данило Тврдишић, члан Старешинства Покрета Двери.

Он је објаснио да није тачно да су чиповане здравствене књижице услов за ЕУ, већ да је тај изговор био потребан власти како би већ одштампаних 1.200.000 књижица продала грађанима уз огроман профит – пошто израда једне књижице кошта око 200 динара, а грађани је купују по цени од  500 динара, што даје чист профит од 3 милиона евра.

Правни основ за осионо понашање према грађанима Влада Србије налази у шизофреном законодавству, које је омогућило директору РФЗО да се позива на један важећи закон, док  се омбудсман позива на супротан, али једнако важећи закон. У тој ситуацији грађани могу само да се моле да ће победу однети заштитник њихових права, закључио је Слађан Мијаљевић, бивши народни посланик и православни публициста.

Ипак, најтежа последица увођења електонских књижица је лака доступност личних информација које се бележе на чиповима друге генерације, јер се са таквих чипова подаци могу читати на даљину, чиме, између осталог, расте могућност уцене и манипулације политичарима, истакао је Мијаљевић одбацујући као нереална обећања званичника РФЗО да ће подаци грађана „бити заштићена харверски и софтверски“.

Мр Владимир Димитријевић је указао да је стварање централне базе података корак у упостављању информационог тоталитарног друштва  и подсетио да је тај процес започео још Душан Михајловић у време свог министровања, али га је СПЦ 2006. године зауставила бранећи право грађана на приватност. Он је подсетио да је чак 1,2 милиона грађана одбило да узме личне карте са чипом што указује да грађани Србије не желе да се одрекну свог права на приватност.

-Сада се јавља идеја да сва лична документа буду обједињена на једном чипу. Циљ тога је стварање базе података о сваком човеку како би он могао да буде праћен у реалном времену, упозорио је Димитријевић.

Покрет Двери тражи да се по угледу на Велику Британију укину централне базе података и да се створе мање базе података на локалном нивоу уз задовољавајући степен заштите