Прочитај ми чланак

Парастос за Србе убијене у селу Старо Грацко

0

staro-gracko-kosovo

(Танјуг)

У селу Старо Грацко крај Липљана почео је парастос, који служе свештеници Епархије рашко-призренске, за 14 српских жетелаца, који су убијени на њиви 23. јула 1999. године. 

Парастосу, испред Владе Србије присуствује директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин са сарадницима Бранимиром Стојановићем и Малинком Митровић,а присутан је и начелник косовског Округа Владета Костић и други.

Убијени су Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момчило Јанићијевић, Станимир и Бошко Ђекић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепшић.

Поводом тог злочина, у селу Старо Грацко у току је меморијал под слоганом „Нигде мањег села, а толико жртава“, којим се обележава 14 година од овог стравичног злочина.

Меморијал је почео 19. јула и посвећен је страдалим мештанима Старог Грацког и свим српским жртвама на просторима Аутономне покрајине Косово и Метохија, наводи се у саопштењу.

Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић изјавила је јуче Танјугу да „тужилац Еулекса из Канцеларије Специјалног тужиластва Косова још разматра случај“.

„У току је такође разматрање информација у вези са случајем које је тужилаштво недавно добило“, рекла је Гудељевић, додавши да због тога не може да саопштио више информација.

У октобру 2007. године, УНМИК полиција је ухапсила једног Албанца из села Велики Алас код Липљана због сумње да је учествовао у том убиству али је он, због недостатка доказа, пуштен после два месеца.