Прочитај ми чланак

Државни удар: Војска поручила да Мухамед Морси није више председник Египта (Уживо)

0

Vojska Egipat

(РТ, Адванце)

01:07
Барак Обама истиче како је „дубоко забринут“ због свргавања Морсија те како ће САД „размотрити“ даљње слање финансијске помоћи Египту након данашњих догађања. Из САД-а истичу како желе што бржу транзицију са војне на цивилну власт.

00:52
Припадници египатских снага безбедности ухапсили вођу Муслиманске Браће, ел-Кататнија и његовог заменика, ал-Баиоумија, преноси Ројтерс.

00:47
Амерички начелник главног штаба, Мартин Демпси упозорио је на „последице“ уколико египатска војна интервенција буде „лоше спровођена“, преносе ЦНН и Реутерс.

00:45
Сиријски председник Башар ал-Асад честитао је египатском народу на рушењу Мохамеда Морсија те истакнуо како је ово „слом политичког Ислама“. „Ко год се религијом користи у политичке сврхе пасти ће, било где на свету“, рекао је Асад, према писању појединих медија.

00:31
САД наредио евакуацију америчке амбасаде у Каиру, преноси АФП.

00:15
Огромно славље траје у Египту без престанка већ сатима. У исто време на неколико локација сукобили су се присталице свргнутог Мохамеда Морсија и снаге безбедности. Информације говоре како је неколико особа убијено, већи број је рањених. Поједини извори такође истичу како су кренула привођења по појединим ТВ кућама које су биле одане МОРС.

Неколико ТВ станица је угашено у Египту, укључујући и Ал-Џазиру. Ројтерс преноси како су запослени катарске Ал-Јазеере у Каиру приведени.

egipat-48-sati-ultimatuma-je-isteklo-morsi-o_e22:15
Мохамед Ел Барадеј рекао је како је ово „нови почетак“ револуције која је започела 2011. Мохамед Морси одбацио је изјаве војске и рекао како је он и даље легитимни председник, но јасно је како је ера Морсија ипак завршила данас. 33.000.000 демонстраната изашло је на улице у највећем протесту не само у историји Египта, него у историји уопште.

Муслиманска Браћа и њима слични исламистички покрети, који су до јуче готово загосподарили целом регијом, данас су претрпели огроман пораз који ће се већ сутра, без сумње, осетити јако широко, све до Сирије, али и даље – до Турске. Ердоган је данас изгубио важног савезника, а турски демонстранти видели су како „демократски легитимитет“ није светиња иза које се могу скривати деспоти.

Пред Египћанима је нови неизвестан период, но секуларни Египат данас је изашао као победник и та вест је од неизрециве важности за будућност целе регије.

По целом Каиру, засигурно и Египту, кренула је огромна хистерија одушевљења милиона анти-владиних демонстраната Који су, се окупили на улицама. Морси је пао и његова владавина је завршена. Привремену власт преузети ће Уставни суд те ће се ускоро да одрже нови избори, поручено је из војске.

Рушење Хоснија Мубарака трајало је 11 дана, Мохамед Морси пао је за само 4 дана.

Тачно у 19 сати по локалном времену египатска војска поручила да Мохамед Морси више није председник Египта.

Вође египатске опозиције изабрали су Мохамеда ЕлБарадеија за главног преговарача са војском. Изгледа како опозиција сугерише како би Мохамед Ел Барадеј требао преузети транзицију у земљи. У исто време Муслиманска Браћа позивају на „мучеништво“ како би се зауставио „војни пуч“ против Морсија, преноси Пресс ТВ.

Ел Барадеј има поприличан утицај у Египту. Најпознатији је по томе што је био шеф УН-ове агенције за атомску енергију (ИАЕА). Памтимо га с почетка 2011. када се истакао за време протеста против тадашњег председника Хоснија Мубарака.

20:29 Портпарол египатске војске рекао је како ће се војска обратити народу кроз један сат.

20:03
Још увек се чека на службено обраћање војске. Поједини извори истичу како ће се претходно обраћању нацији прогласити ванредно стање у земљи. Сведоци са терена истичу како је војска распоређена на кључним местима у Каиру где ће покушати да спречи директан конфликт између анти-владиних демонстраната и присталица Морсија и Муслиманске Браће.

19:32
Из америчког Стејт департмента истичу како је ситуација у Египту „флуидна“ те како не могу потврдити да ли је у току државни удар.

19:02
Морсијев савјетник у разговору за ЦНН: „Не знамо гдје се тренутачно налази Мохамед Морси“.

18:39
Морсијев саветник управо је рекао у разговору за НБЦ како је кренуо „пуни државни удар“ те како тенкови напредују. Други извори истичу како владини званичници напуштају зграде.

18:35
Изгледа како се војска жели распоредити по улицама пре обраћања нацији, како би се избегла потенцијална ескалација насиља.

18:20
Неколико стотина египатских војника, у оклопним возилима, парадира испред председничке палате – преноси Ројтерс.

17:57
Најновије информације: египатске снаге сигурности увеле су забрану путовања за предсједника Мохамеда Морсија и највише дужноснике из редова Муслиманске Браће, преноси РТ. Судећи према информацијама које управо стижу из минуте у минуту, у Египту је отпочео државни удар против администрације Мохамеда Морсија.

17:45
Савјетник председника Морсија за националну сигурност рекао је како је управо отпочео државни удар – преноси Ројтерс.

17:42
Из војске истичу како се представници војног врха управо налазе на састанку с „верским, националним и политичким актерима“.

Види још: Египат: Оружани сукоби, седам мртви, могући сиријски сценарио (Уживо – видео)

17:37
Непотврђене информације говоре како се Морси налази у кућном притвору.

17:20
Поједини извори преносе како је војска „преузела контролу над ТВ станицама у Каиру“.

 

17:04
Ултиматум египатске војске од 48 сати је истекао пре неколико минута – али, поједини извори истичу како је војска дала Морсију до 5 поподне да формира коалицијску власт или да се припреми на државни удар. Морси је пак, наводно, понудио консензус те је прихватио идеју о коалицијској влади, али поручује како војска „не сме бирати стране“.

egipat-48-sati-ultimatuma-je-iste002_eДемонстранти, који су и даље на улицама у милионима, истичу како Морси мора отићи те позивају војску да стане на страну народа. Гласноговорник Муслиманске Браће истиче како ће „стати пред тенкове“ бранећи Морсија.

Из војске су раније поручили како ће се огласити након што ултиматум истекне у 17 сати (15 сати према нашем времену), али за сада нема информација о томе.