• Почетна
  • СПОРТ
  • Трговина фудбалерима: Улога „златне коке” у економији фудбала
Прочитај ми чланак

Трговина фудбалерима: Улога „златне коке” у економији фудбала

0

spo06dklubovi(Политика)
Да би економија фудбалских клубова почивала на стратегији „купи јевтино – продај скупо”, није довољно да у управи седи пророк који једини види даље од свог носа. Џаба његово шесто чуло ако таленат дође да пропадне и играчки и тржишно.

Фудбалери данас јесу роба, а тамо где се тргује има и здраве економске логике и „транге-франге” шпекулације. У оба случаја циљ је зарада, било да се пуни клупска каса или приватни џеп. Кроз тржишну призму гледано, играч је исто што и ар земље. Код нас плодна њива може да се купи и за багателу, али ће јој вредност бити умногостручена било да ту, рецимо, треба да прође аутопут или да никне фабрика кугличних лежајева. Тако ће и играч, купљен за мале паре, бити „златна кока” свом клубу (и менаџеру) ако се докаже на значајној сцени. И земља и фудбалер, дакле, прво западну неком за око, а онда постају предмет погодбе…

Портов приход пола милијарде евра

Судећи по подацима о трговини фудбалерима, који су доступни на специјализованом сајту за трансфере у фудбалу „Трансфермаркт”, најбоље жетве у Европи у последњих десет година имао је Порто. Благодарећи и људима од предосећаја у руководству португалски првак је на разлици у цени доведених и продатих играча зарадио 265.930.000 евра!

Будући да у овом огледу пратимо трансфере од сезоне 2003/04. до управо минуле, пример Порта најбоље доказује да концепт „купи јевтино – продај скупо” не може да заживи као искључиви ослонац пословања. У његовој каси је онолико новца завршило зато што је следио логику „купи и скупо, а продај скупље”. Притом Порто, као и остали клубови који су остварили велику добит од трансфера, није могао да троши немилице на појачања, али је добро плаћао проверену робу, не ризикујући да му се прода рог за свећу. Кад се тако ради, успеси не изостају, а онда и највеће але фудбала покуцају на врата малих, не питајући шта кошта.

Порто је у претходних десет година купио играче за 277.340.000 евра, а продао их за вртоглавих 543.280.000! Само му је у првој сезони расход био већи од прихода по том основу и то незнатно (10.500.000-10.000.000), али се исплатило – освојена је титула првака Европе под вођством Жозеа Мориња. Убрзо затим у клуб се слило 94 милиона евра, од чега је Челзи дао 50 милиона за Рикарда Карваља (30) и Паула Фереиру (20), а Барселона 21 милион за Дека. Истичемо да је Карваљо Портово дете, Фереира је био дошао 2002. из Виторије Сетубал за 2.000.000 евра, а Деко 1999. из Бенфике за 8.000.000. На њима је, дакле, зарађено 61 милион евра.

Португалски првак је у овом огледном периоду имао још неколико паклених послова. Претпрошлог лета је продао колумбијског нападача Радамела Фалкаоа мадридском Атлетику за 47 милиона евра, а довео га је из аргентинског великана Ривер Плате 2009. за 5.430.000. У лето 2007. Манчестер јунајтед је купио за 31,5 милиона евра Бразилца Андерсона, који је две и по године раније дошао из Гремија за 5.000.000. Његов земљак Хулк продат је претпрошле зиме Зениту за 55 милиона евра, а 2008. био је плаћен Токију 19 милиона, што је и најскупља Портова инвестиција. На три највећа трансфера у дојучерашњој историји португалског великана чиста добит је 104 милиона евра!

У билансу за следећу сезону биће приказана зарада од недавне продаје Колумбијца Родригеза и португалског репрезентативца Жоаоа Мотиња Монаку за 70 милиона евра (45+25). Пошто су њих двојица купљени за 18 милиона (7+11), профит је 52!

За четири играча Бенфике 133 милиона…

После Порта највећу добит у последњих десет година остварио је италијански прволигаш Удинезе (137,2 милиона евра), који је продао играче за 273,57 милиона. Његова „златна кока” био је нападач Алексис Санчез, чилеански репрезентативац, за кога је Барселона претпрошлог лета дала 26 милиона евра. Упркос одласцима понајбољих играча, Удинезе је претходне две године био на прагу Лиге шампиона, али је поклекао у последњем колу квалификација.

На трећем месту по добити налази се холандски првак Ајакс (115,73 милиона евра), који је трећи и ако се гледа приход од трансфера играча (255,43). Скоро трећину прилива пара у своју касу остварио је продајом Јана Класа Хунтелара и Веслија Снајдера Реалу (по 27 милиона евра) и уругвајског нападача Луиса Суареза Ливерпулу (26,5). Највише новца на расходној страни Ајакс је у претходних десет година издвојио када је у лето 2008. из Херенвена довео нашег интернационалца Миралема Сулејманија за 16,25 милиона евра. Од њега није зарађено ништа, пошто је недавно прешао у Бенфику као такозвани слободни играч.

Његов нови клуб је у претходних десет сезона нашег огледа потрошио највише новца на појачања после Порта (213,83 милиона евра), али има и други највећи приход (312,23). У Бенфикину касу се у најскоријој прошлости слило чак 133 милиона евра за само четири играча. Белгијски репрезентативац Аксел Витсел продат је руском Зениту прошлог лета за 40 милиона евра. Аргентински нападач Анхел ди Марија прешао је у лето 2010. у Реал за 33 милиона евра као једно од првих појачања по жељи Жозеа Мориња, дојучерашњег тренера „краљевског клуба”. Кроз годину дана придружио му се португалски бек Фабио Коентрао, који је плаћен 30 милиона евра, а толико новца Челзи је дао за бразилског халфа Давида Луиза у зиму 2011, проследивши у Бенфику као део тог трансфера нашег Немању Матића.

Међу 12 клубова с највећим профитом од трансфера у Европи у последњих десет година једино још Бреша, сада италијански друголигаш, има добит већу од 100 милиона евра (105,86), а само још Парма има приход већи од 200 милиона евра (233,39), захваљујући продаји Алберта Ђилардина Милану за 25 милиона, Румуна Адријана Мутуа Челзију за 19 милиона, бразилског аса Адријана Интеру за 15…

Упечатљиво је да су одлично пословали Динамо из Загреба и наш шестоструки узастопни првак Партизан, који на листи заузима седмо место. О трансферима „црно-белих” бавићемо се у сутрашњем броју, а што се тиче загребачких „модрих”, истичемо да су њихове „златне коке” у претходних десет година били Лука Модрић, данас играч Реала, који је продат Тотенхему за 21 милион евра, Бразилац с хрватским пасошом Едуардо да Силва, кога је Арсенал платио 13,5 милиона, и Ведран Ћорлука, који је такође отишао у Енглеску, у Манчестер сити, за 13 милиона.

Касу француског прволигаша Лила (осмо место) добро је попунио белгијски репрезентативац Еден Азар, кога је Челзи платио 40 милиона евра. Шпанска Мајорка (12. место) овајдила се од одласка камерунског аса Самјуела Етоа у Барселону (27 милиона), али и од продаје нашег интернационалца Бошка Јанковића Палерму у лето 2007. за осам милиона евра. Годину раније плаћен је Црвеној звезди 1,8 милиона…