Прочитај ми чланак

Срби са севера КиМ: Бриселски споразум не може бити изнад Устава Србије

0

Odbornici-Sever KiM

(НСПМ, Факти)
Закључци са заједничке седнице скупштина општина Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић

1. Споразум који је 19. 04. 2013. парафиран у Бриселу од стране Премијера, као представника извршне власти, договор је политичке природе који није постао део правног система Републике Србије, већ напротив предвиђа повлачење тог система и свих њених институција са територије Косова и Метохије, па је као такав неприхватљив и штетан за српски народ; захтевамо да се не примењује на терену.

2. Сви они који покушавају да примене бриселски споразум, без његове претходне инкорпорације у правни систем Републике Србије, стављају тај политички договор изнад важећег Устава и закона и на тај начин чине акт отвореног и бесправног насиља.

3. Кршење Устава Републике Србије не може и не сме да буде предмет договора ни са ким. Од свих захтевамо да се понашају у складу са важећим прописима Републике Србије.

4. За српски народ на северу Косова и Метохије, прихватљиви су само избори који се расписују по прописима и од надлежних органа Републике Србије, па из тог разлога захтевамо и тражимо од представника свих политичких партија, организација и појединаца да не узимају учешће у припреми и евентуалном одржавању избора који би по бриселском споразуму били расписани од стране тзв. републике Косово.

5. Да се конститутивна седница Привремене скупштине АП Косова и Метохије одржи у првој недељи месеца јула текуће године.

Звечан, 6. јун 2013.

Председници Скупштина општина

Косовска Митровица – Ксенија Божовић

Звечан – Момчило Гвоздић

Зубин Поток – Стеван Божовић

Лепосавић – Славко Стефановић