Прочитај ми чланак

Државни врх до понедељка „у сталном заседању“

0

IVICA DACIC

Фото: Танјуг (Филип Краинчанић)

(Бета)

Саветник председника Србије Марко Ђурић изјавио је данас да ће у понедељак бити одређен састав српске делегације за преговоре са Приштином у Брислеу 2. априла и да ће сви политички чиниоци заједно сносити политичку одговорност, без обзира какав ће бити исход преговора.

После састанка државног врха у Председништву Србије, Ђурић је новинарима рекао да ће највиши представници власти „до понедељка бити у стално заседању“ и да ће онда одлучити о саставу делегације, али није могао да каже да ли ће на преговоре ићи и први потпредседник Владе Александар Вучић.

„Политичка одгворност биће подељена између свих чинилаца“, рекао је Ђурић и оценио да се Србија налази „у драматично тешкој позицији“ и да ће се земља и грађани суочити са тешким последицама без обзира какав буде исход преговора у Бриселу.

У зграду Председништва су нешто пре поднева ушли су први потпредседник Владе Србије Александар Вучић, потпредседница задужена за европске интеграције Сузана Грубјешић и шеф српске дипломатије Иван Мркић, а затим и премијер Ивица Дачић.

Састанак је одржан као и до сада иза затворених врата.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је јуче да ниједна одлука о Косову неће бити донета без сагласности првог потпредседника Владе Александра Вучића и најавио за данас састанак државног врха.

„Између мене и Александра Вучића постоји апсолутно јединство и тако ће бити и 2. априла. Одлуке ћемо донети или заједно, или никако“, рекао је Дачић одговарајући на посланичка питања у парламенту.

Александар Вучић је добио писани позив од високе представнице Европске уније Кетрин Ештон да присуствује разговорима у Бриселу и очекује се да данас буде позната његова одлука о томе да ли ће присуствовати том састанку. 

Медији преносе да Вучић тражи да том састанку присуствује и неко од министара иностраних послова најутицајнијих земаља ЕУ, попут шефова дипломатије Немачке или Велике Британије. 

У Председништво Србије стигао је исти позив за учешће на састанку у Бриселу од САД. 

На састанку државног врха одржаном 25. марта договорено је да ће Србија у наредну рунду дијалога са Приштином ући с прецизније дефинисаним предлозима решења надлежности заједница српских општина на Косову.