Прочитај ми чланак

Oслобођени браниоци Слободана Милошевића у вили „Мир“ 2001. године

0

(Б92)
Београд – У Првом основном суду у Београду ослобођена су сва четворица оптужених за ометање хапшења Слободана Милошевића у вили „Мир“ 2001. године. Данашња пресуда је првостепена.

 vila mir

Суд ни после 12 година није утврдио ко је приликом хапшења Милошевића пролећа 2001. године повредио два полицајца и једног фоторепортера.

На оптуженичкој клупи су били некадашњи чланови Дирекције Југословенске левице – Синиша Вучинић, Ратко Зечевић, као и Дејан Ђикић и Саша Матић.

Поступак према првооптуженом Богољубу Бјелици је раздвојен, јер је он дуже због болести онемогућен да долази на суђења.

Суд је у априлу прошле године, због наступања апсолутне застарелости кривичног гоњења, обуставио поступак против 23 оптужена за недозвољено држање оружја и ометање полиције у обављању службене радње, па су на оптуженичкој клупи остале само коловође нереда.

Оптужница терети Милошевићеве присталице да су, у ноћи између 30. и 31. марта 2001. године, испред виле „Мир“ на Дедињу, ометали хапшење некадашњег председника СРЈ.

Вучинић, Бјелица и Зечевић у оптужници су означени као коловође које су својим примером и деловањем усмеравале деловање окупљених присталица. Они се терете да су, наоружани аутоматским пушкама, издавали наређења и усмеравали окупљену масу на одређена места у дворишту виле. При том су окупљене присталице убеђивали да имају одобрење чак и да пуцају уколико би Милошевић био ухапшен, наводи се у оптужници.

На оптужници су раније биле укупно 34 особе, али су неке у међувремену преминуле, а против других је поступак обустављен због застарелости.