Прочитај ми чланак

Афричка држава Сао Томе и Принципе поништила признавање Косова

0

(РТС)
Афричка држава Сао Томе и Принципе поништила признавање Косова, јер одлука претходне коалиционе владе те земље никада није усвојена у скупштини.

Председник Сао Томе и Принципе, Мануел Пинто да Коста, донео је одлуку о поништењу признавања независности Косова пошто одлука претходне коалиционе владе те земље никада није усвојена у скупштини, преноси приштински лист „Коха диторе“.

„Поклон који је заменик премијера Беџет Пацоли дао Космету за новогодишње празнике 2011 показао се као ‘празан'“, истиче лист, након одлуке председника афричке земље Сао Томе и Принципе да поништи одлуку о Космету.

Тадашња влада Сао Томе и Принципе је у марту 2012. године, три месеца после Пацолијеве изјаве, донела одлуку која никада није ступила на снагу.

Разлог за негласање у скупштини Сао Томе и Принципе били су проблеми које је демократска влада имала са скупштинском већином.

Окупатори Космета, међутим нису изгледа узбуђени одлуком председника Сао Томе и Принципе.

Јетлир Зуберај, саветник заменика Пацолија је рекао да је признавање из ове државе одрживо и да „Влада Косова“ не коментарише унутрашња догађања.

„Признавање Сао Томеа је завршена прича. Имамо усмено признање да је Влада Сао Томеа донела одлуку о признавању Републике Косово. Не коментаришемо унутрашње стање те државе“, рекао је Зуберај.

Косовску независност, проглашену једнострано, до сада је признало 96 земаља.