Прочитај ми чланак

Ексклузивно – „Православна зора“ из Бугарске: Долазимо на Космет да бранимо православље!

0

Србија треба да одустане од Европске уније, јер ће у супротном, баш као и Бугарска, постати само пудлица, која испуњава све жеље Брисела и Вашингтона. Ово у ексклузивном интервјуу за портал „Србин инфо“ истиче Живко Иванов, лидер покрета „Православна зора“ из Бугарске и поручује да и поред великих проблема између наша два народа у прошлости, мора да дође до православног уједињења као основe за супротстављање албанским и исламистичким претензијама на Балкану.

Какве идеје и циљеве промовише Ваш покрет „Православна зора“?

-Ми смо удружење грађања створено са циљем заштити правослане вредности, не само на територији Бугарске, него и ван њених граница. Свесрдно радимо на успостављање приснијих односа Бугара и Срба, јер само уједињени можемо да се суочимо са изазовима који су пред нама. Ми смо против исламизације Балкана, али и против оних који сеју мржњу међу православног српског и бугарског народа.

Такође, имали смо разне акције на Косову и Метохији, али због разумљивих разлога о њима не могу детаљно да говорим.

Рекли сте да бисте дошли на Космет да одбраните православље. Како видите тренутну ситуацију на Космету и однос наше (проевропске) Владе према овом проблему?

– Да, ми смо већ неколико пута били на Косову и Метохији и кад год да нас наша браћа тамо позову, ми ћемо се поново одазвати и отићи у окупирану јужну српску покрајину. Ситуацију на Косову и Метохији може да се опише једном речју, то је ОКУПАЦИЈА. Проблем је код ваше владе која је проевропски оријентисана и у тој тежњи да се добије чланство у ЕУ, јер са пуно такозваних одмерених потеза она заправо предаје покрајину шиптарским илегалним структурама „власти“.

Да ли сте упознати са тим да су Шиптари подигли споменик терористима у Прешеву на југу Србије и поручили нашој Влади да не сме да га склони или ће дићи оружану побуну, а Албанија се такође умешала и рекла да се споменик не склања?

– Упознат сам са тим незаконитим и срамотним спомеником терористима, који су опрљали руке крвљу српских мајки, жена, деце, стараца, грађана Републике Србије. А сама чињеница да га до сада српске власти нису уклониле и срушиле, говори о једној неодлучности која се са стране Шиптара тумачи као слабост. Моје речи потврђују и албанскее претње у случају да се споменик уклони. А „препорука“ Албаније да се споменик не руши је грубо и недопустиво мешање у унутрашње ствари Србије.

Бугарска је у Европској унији, да ли бисте Србији препоручили да следи тај пут?

– Не бих препоручио Србији да следи наш европски пут. Бугарска је у ЕУ која нам није донела тако жељено побољшање животног стандарда. Постали смо зависна држава која попут пудлице испуњава своје функције према Вашингтону и Бриселу.

Балкан је вековима на удару муслимана и католика због православне вере. На које начине православни народи могу да се одбране и сачувају?

– Балкан поседује свој стратешки положај и већ вековима је на удару муслимана и католика. Историја је показала, када смо ми, православни народи били уједињени, онда смо и били силни. Логично је и супротно, свако супротстављање између нас било је само у корист наших непријатеља. По мени, једини пут је само православно уједињење.

Између Србије и Бугарске је било ратова и размирица. Ратне ране из прошлости ни данас нису зарасле у појединим деловима Србије. Како видите сада односе наше две земље?

– Да, било је ратова између нас, било је и проблема, неки нису ни до дан данас решени. Исто тако не треба заборавити и то да смо заједно и уједињени потукли Турску, као и да су рецимо две легије састављене од бугарских добровољаца бориле у Београду и дале живот за Србију. Наравно, било је и ружних ствари, али мислим да не би требало да стално истичемо само негативне датуме и проблеме, већ да памтимо и неке позитивне ствари. 

У 2013. години је ситуација на Балкану другачија, време је другачије. Мислим да је дошло време да опростимо једни другима и да пружимо руку једни другима. Ја не говорим у име наше владе, за нас је она издајничка. Ова влада не припада народу. У нашој организацији нема места за људе шовинистичке оријентације и оне који говоре против Србије.

Да ли постоји политичка партија у Бугарској коју ваш покрет подржава и да ли постоје партије које се залажу за присније односе са Србијом?

– Ми смо самостална и независна организација, независна од било које политичке партије. Да, постоји једна странка са којом одржавамо односе и која се залаже за побољшање односа са Србијом, а то је партија „ЗА ЉУДЕ ИЗ НАРОДА“, чији је члан и Павел Чернев. Исто тако имамо своју позицију и односу Нагорњег Карабаха где је Павел Чернев већ био као посматрач на тамошњим изборима.

Све у свему, надамо се да се православни народи уздићи до свеопштег уједињења, што представља доста амбициозан пројекат, али ако муслимани могу да се уједиње, тако и ми православци морамо показати зрелост и окренути леђа ситним интересима и амбицијама – закључује Живко Иванов.

(Србин.инфо)