Прочитај ми чланак

Дачић одговорио Шиптарима: Ако нећете милом онда ћемо силом!

0

Позвао сам и опет позивам власти Бујановца и Прешева да воде рачуна о томе и сами уклоне споменик како не би били изазвани међунационални конфиликти. Уколико се то не деси држава ће то учинити, каже министар полиције Србије.

Премијер Србија и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је данас да ће, уколико власти у Бујановцу и Прешеву сами не уклоне споменик припадницима такозване „ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе“ (ОВПМБ) у центру Прешеву, држава то учинити силом.

Дачић је новинарима у Бањалуци рекао да је о овом споменику обавештена међународна заједница и да је то отворена провокација „јер тиме жели да се покаже да Србија не контролише део своје територије.

„То апсолутно није могуће и може да прети ко год хоће, држава је јача од сваке претње и очекујемо да то питање буде наредних недеља решено. Могло је да буде решено за један дан, али смо исказали добру вољу да не доливамо уље на ватру. Али, ако неће милом онда ћемо силом“, поручио је Дачић.

Он је нагласио да уколико споменик није постављен у складу са законима Републике Србије мора бити укоњен.

„Позвао сам и опет позивам власти Бујановца и Прешева да воде рачуна о томе и сами уклоне споменик како не би били изазвани међунационални конфиликти. Уколико се то не деси држава ће то учинити“, понови је Дачић.Бивши командант расформиране ОВПМБ Љуљзим Ибиши запретио је, како је пренела агенцији „Прешева јон“ да уколико се дирне у тај споменик, он и његови саборци поново узети пушке и униформе да се томе супротставе.

Хасани и Ибиши прете: Ако Дачић сруши споменик узећемо пушке у руке

ПРЕШЕВО – Председник општине Прешево Рагми Мустафа изјавио је да интерпретације данашње информације са сајта Прешева, у којој бивша ОВПМБ прети премијеру Србије Ивици Дачићу због споменика у Прешеву, не воде помирењу и тако потребним добросуседским односима између Срба и Албанаца и замолио медије да без повода не дижу тензије.

Бивши команданти расформиране „ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе“, Шефкет Хасани и Љуљзим Ибиши, запретили су премијеру Дачићу да ће они и њихои саборци поново узети пушке и униформе, ако покуша да сруши споменик ОВПМБ у Прешеву. Они су на сајту „Прешева јоне“ навели да ће „врло лако поново обући чизме и униформе и узети оружје у руке“.

„Молим вас да на ту тему не дижемо тензије. То у овом тренутку није коректно.Таква информација данас штети и Србима и Албанцима у Прешевској долини“, рекао је Мустафа Танјугу. Напомињујући да је примио позиве више од 15 новинара београдских редакција и њихових дописника са југа Србије, он је запитао: „Коме је данас потребан рат у Бујановцу и Прешеву“? „Такве изјаве су крајње штетне“, оценио је Мустафа.

Председник општине Прешево је рекао да медији који су пренели такве информације не мисле добро ни Србима ни Албанцима и да такве претње чије год биле, не воде добру. Информација, коју је данас емитована на сајту „Прешева јоне“, одбили су да објаве сви албански медији на југу Србије – Радио телевизија Бујановац, Телевизија Спектри из Бујановца, Радио телевизија Прешево и портал прешева цом.

 

(Танјуг)