Прочитај ми чланак

Дачић Тачију: Не даш ништа? Е даћеш оно што си ти тражио у Рамбујеу!

0

Ми можемо да доживимо судбину Републике Српске Крајине и онда на Косову немамо шта да тражимо, истакао је премијер

Београд – Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да је Хашим Тачи сада на позицији на којој је био Слободан Милошевић, бивши југословенски председник, у време преговора о Космету у Рамбујеу.

„Не даш ништа? Е, даћеш. Оно што си тражио у Рамбујеу од Србије, сада Срби са Косова траже од тебе“. рекао је Дачић.

„Ми можемо да доживимо судбину Републике Српске Крајине и онда на Косову немамо шта да тражимо“, истиче премијер. На питање да ли ће до почетка децембра, за када је планиран још један сусрет са Тачијем, бити неких конкретних резултата на терену, Дачић каже да са Тачијем није отишао да разговара да би му предао Космет, већ да би се проблеми решили.

„Ми смо, као што је мајор Гавриловић рекао, скинути са списка, то јест са бројног стања, па, хајде онда да водимо реалну и оствариву политику“, поручује Дачић. Тврди и да је договорено да се неке ствари убрзају како би се убрзали и преговори, а када ће то бити није познато. „Мислим да у овом тренутку то не зна ни Кетрин Ештон“, каже премијер Дачић.

„Ми смо вратили Србију у игру, која је играч у овој утакмици, није на трибинама. Дајте да ми одлучујемо о Косову. Ја бих волео међународну конференцију о Косову. Увек смо губили и није нам лако, али потребна нам је мудра политика“, наводи председник Владе.

„Водили смо политику која нас је удаљавала од тога да сачувамо наш национални интерес на Косову, и сада, ако погледате стање у Уставу, пише да је Косово Србија, а где је то у животу. Живот је другачији. Ја сам Тачију рекао да му не бих дозволио ово данас да сам био председник кад је био Милошевић. Ми стално сањамо о јаким савезницима, а тога нема. Реалност је да је Срба на Косову и Метохији све мање“. Премијер наводи да сви хоће да се питање Косова реши што пре.

„Ми идемо логиком да је боље да буде замрзнути конфликт, али то није реално. И Милошевић и Тадић су ми говорили: ‘Само да прође овај изборни круг’, немачки, амерички, свеједно… и ништа. И у Крајини смо викали: ‘Издржите’, а кад се запуцало рекли смо: ‘Не можемо да уђемо у рат’. Ја нећу да водим такву политику и морамо да изађемо са предлозима“, истакао је премијер.Дачић наводи да је прича о статусу таква да морамо да је наметнемо, јер у Европи то питање сматрају решеним. То питање, како наводи, није решено само у УН, а сада разговарамо о релаксирању односа са Приштином док се све то не реши, не о питањима која се тичу Устава.

„Нећу ја ваљда да питам Скупштину за сваки састанак који држим у иностранству. Ако нисте задовољни радом Владе, реците. Последица такве политике која је базирана неодласком на договоре јесте једнострано проглашење независности Косова. Да је неко још онда Тачију предложио поделу Косова, прихватио би певајући своје песме. Сада је другачије. Ми никада нисмо имали савезнике, никада нас до краја нису подржали, а у оно време другачије помоћи није ни могло да буде. Русија није била у позицији. Сада се то променило“.

Премијер каже да ово историјско време није наклоњено решавању косовског питања у српском интересу, али да је најважнији статус Срба на КиМ. „Ако тога нисмо свесни, Срба на Косову више неће бити“.О замеркама да нисмо чули шта је стратегија преговора, Дачић каже да „се овде не ради о промени било какве државне политике, јер Србија никада неће признати независно Косово, реч је о техничким стварима“.

У нашем европском путу не може се даље… Косово клиза ка независности и ми зато инсистирамо да се питање статуса реши што пре, па овај лош споразум о интегрисаном управљању морамо обавити са што мање штете, навео је премијер.“Да ли нас неко пита шта ми прихватамо? Мени кажу: ‘Не треба ићи на поделу’, а то постоји већ десет година на Мердару… Па, то су замене теза. Ми ћемо све учинити у техничким договорима“, нагласио је Дачић.

„Ми некако на сваком питању кажемо историјско ‘не’, које се после претвори у ‘да’. У време владе Коштунице и Тадића проглашена је независност. Па, шта су урадили, да ли су повели рат. Ако ми нећемо да водимо рат, не можемо да претимо, већ да водимо реалну политику која неће остати да је решавају наша деца и унуци. Иначе, Срба неће бити ако се ова шанса сада пропусти“, тврди премијер и каже да Дачића, Вучића и Николића нико не може да оптужи.

„Ја сам на Косову ратовао“, каже Дачић.Потребна реална политика „Сви српски лидери са Косова имају станове у Београду, а примају паре и од косовске власти. Ми морамо нешто да прогутамо да бисмо остварили резултате“, навео је премијер.

 

(РТС, Курир)