Прочитај ми чланак

Пасуљанске ливаде: Сви кадети под истрагом

0

Саслушани због несреће на Пасуљанским ливадама
После саслушања пет осумњичених које Више тужилаштво терети да су одговорни за смрт Филипа Милојевића (24) и Милине Милетић (23), кадета Војне академије, током вежбе „Дипломац 2012“ на Пасуљанским ливадама код Ћуприје, Виши суд у Јагодини је издао у среду саопштење у ком се наводи да је против осумњичених М. К. из Хајдучице код Пландишта, Н. Г. из Прњавора, М. М. из Алексинца и С. М. из Новог Сада, донео решење о спровођењу истраге.

Истражни судија је утврдио да постоји основана сумња да су они као саизвршиоци извршили тешко дело против опште сигурности у вези са кривичним делом изазивање опште опасности.

Ванпретресно веће Вишег суда одлучиће о неслагању истражног судије са кривицом осумњиченог В. Ж. из Београда, а због постојања основане сумње да није предузео мере за обезбеђење војне јединице. Наиме, истражни судија је ванпретресном већу овог суда изјавио неслагање са предлогом Вишег јавног тужилаштва за спровођење истражних радњи.

У саопштењу суда се наводи и да су браниоци осумњичених истражном судији сугерисали да од Врховног касационог суда тражи да се за вођење поступка одреди Виши суд у Београду, зато што ће се тако лакше спровести поступак (целисходност и економичност) јер је велики број сведока који треба да се саслушају са подручја тог суда. Судија ту сугестију није прихватио, јер је Виши суд у Јагодини у сваком погледу ближи породицама.

Имена

У ранијем саопштењу Вишег тужилаштва наведено је да су истрагом обухваћени мајор Винко Жнидаршич, те кадети Милан Каришик, Никола Гарабиљевић, Младен Милосављевић и Стефан Милосављевић.

 

( Вечерње Новости )