Прочитај ми чланак

Зоран Милановић главна вест у Грчкој: Провоцира у корист неонациста и хулигана

0

Хрватски председник Зоран Милановић јутрос је био ударна вест на грчким порталима због јучерашњих изјава о нередима хулигана у којима је убијен грчки навијач.

Осим што преносе Милановићеве јучерашње изјаве, неки грчки портали га због њих и нападају.

Прототхема тако пише да Милановић даје „провокативне изјаве“ и покушава се „да се меша у грчко правосуђе“, пише Index.hr.

Портал News Break је, са друге стране, објавио чланак о Милановићу с насловом „Хрватски председник беспоштедно провоцира у корист неонацистичких хулигана – Опасно диже тон“.

„Неколико сати пре утакмице између АЕК-а и загребачког Динама у Хрватској, у сенци убиства Михалиса Катсоуриса од стране одреда неонацистичких хулигана хрватских младића, Зоран Милановић још једном изазива псовке, интервенишући у корист притворених навијача Динама и директно напада Грчку“, пише овај портал.

News Break је потом објавио још један чланак, у којем критикује грчку власт јер није одговорила Милановићу.

„Зашто нико не реагује на клевете хрватског председника Милановића? Уместо да се извини, он упире прстом у нас“, наслов је чланка у којем грчки портал пише:

„Ни овога пута неко из Мицотакисове владе није пожурио да постави председника Хрватске Зорана Милановића на његово место. Руководство Грчке, које је на одмору, не само да практички није у стању да заштити државу него и не реагује дипломатски или било где.“

И портал Неwсит пише да је Милановић јуче дао „провокативне изјаве“.
Милановић напао грчке власти

Како подсећа Index.hr, Милановић је јуче изјавио да су хрватски навијачи у Грчкој заробљени као да је рат и да их третирају као коров, те оценио да поступање грчких власти према њима нема везе с правом, демократијом и поштовањем људских права.

„То није правна држава! Ти људи су третирани као ратни заробљеници. Да сам премијер, размислио бих шта бих направио. Није једноставно. Ово је на граници ратног права. Третирају их као заробљену војну јединицу“, изјавио је Милановић у Јелси, коментирајући слање свих хрватских навијача у истражни затвор широм Грчке.

Додао је да је о таквом могућем сценарију говорио пре неколико дана, плашећи се да ће бити „колективна етичка казна“.

„Могу улазити у разлоге зашто је то направљено сада, и зашто баш у Грчкој, и шта Грчка треба да добије од УЕФА-е и зашто им је битно да пребаце одговорност на сто Хрвата. Колико је Грка у притвору?“ упитао је Милановић.

Подсетио је како грчким властима ни након пет дана задржавања навијача без образложења није било довољно да идентификују ко је одговоран, него су их све стрпали у притвор.

„Имаш пет дана да из једне групе људи издвојиш кукољ, а ти их све стрпаш у притвор и још их разбацаш по целој Грчкој тако да их пребију и силују. Сјајно – то је ЕУ“, упозорио је председник Милановић.

Било би, каже, у реду да су петорица или десеторица од њих стотину у окорелом притвору. Истакао је и да овакво поступање с владавином права нема везе.

„У Грчкој се третирају као коров“

„Не можеш држати сто људи у притвору, пет дана у детенцији. Тих пет дана ти даје огромно дискреционо право да видиш шта се догодило, а након тога они су људска бића и наши грађани који имају своја људска права“, додао је.

Милановић је потом наставио да заоштрава реторику, те рекао како се хрватски навијачи и грађани „у Грчкој третирају као коров“.

„То нема везе с демократијом, с поштовањем људских права. Ако је то ЕУ данас, боље да је нема“, нагласио је.

Председник је рекао како би волео да о томе проговори и премијер.

„Само ја морам бити тај који ће рећи очите ствари. Ово је најобичнији зулум“, поручио је председник Милановић, који је синоћ у Јелси на острву Хвару учествовао на свечаној седници у поводу Дана Општине Јелса и Велике Госпе.