Прочитај ми чланак

Западно оружје кошта Кијев много више него што вреди: Ко потписује уговоре…

0

Француска компанија која производи малокалибарско оружје, склопила је уговор са украјинским Министарством одбране по знатно вишим ценама него за домаће потрошаче

Западни произвођачи оружја се сладе ситуацијом у којој се Украјина тренутно налази и не пропуштају прилику да профитирају од тога, а украјински медији увелико пишу да западно оружје кошта Кијев много више него што заиста вреди, преноси „Војни преглед“.

Француска компанија „Верне карон“ (Verney-Carron) која производи малокалибарско оружје, склопила је уговор са украјинским Министарством одбране о набавци великог броја аутоматских и снајперских пушака, и то по знатно вишим ценама него за домаће потрошаче.

Како сматрају експерти, Французи су напумпали цене оружја у просеку за 20 до 30 посто, а изоставили су попусте који су предвиђени и могли да буду обезбеђени Украјини.

Намеће се питање ко је склапао уговоре са овом француском компанијом, која чак и нема довољно искуства у савременој масовној производњи, већ послује пре свега на тржишту цивилног наоружања и није исплатива.

Према уговору, Французи морају да снабдевају украјинске оружане снаге са 10.000 аутоматских пушака, 2.000 снајперских пушака и 400 бацача граната.

Ово није први пут да Министарство одбране Украјине склапа уговоре са неким трећим компанијама за велики новац, након чега средства одлете у непознатом правцу, а Оружане снаге Украјине остају без обећаног оружја, примећује „Војни преглед“.

Иначе, смењени бивши министар одбране Алексеј Резников купио је себи вилу у Шпанији за неколико десетина милиона евра, док се украјински војници жале на недостатак оружја и муниције.