Прочитај ми чланак

ВАРШАВА: Хиљаде паора у тракторима иде ка граду, буне се због увоза из Украјине!

0

Хиљаде пољопривредника су кренуле ка Варшави бесни због "зелене агенде" политике ЕУ и увоза јефтине хране из Украјине. Многи су већ стигли у престоницу и у току је масован протест бесних паора.

Они траже од пољске Владе да се хитно повуче из Зелена агенде ЕУ, плана за борбу против климатских промена. Такође траже да се граница Пољске са Украјином затвори за увоз житарица и других прехрамбених производа који, према речима демонстраната, обарају цене домаћих производа.

Кренули су ка седишту премијера Доналда Туска, који је у Прагу где се састао са чешким колегом Петром Фијалом. Туск, који је гнев пољопривредника описао као оправдан, рекао је да ће покушати са Бриселом да раде на проналажењу решења за захтеве фармера.

Додао је да Пољска и Чешка намеравају да помогну Украјини, истовремено признајући „негативне ефекте“ које украјински производи имају на локалне пољопривреднике.

Пољаци у Варшави певају „Роту“ (Заклетву) , која је незванична химна од 1908. године, речи је написала песникиња Марија Конопничка – као протест против политике Немачке империје и насилне германизације Пољака. Немачка је и сада главни играч у Европској унији. 

Пољопривредници широм Европе недељама протестују из сличних разлога, што је постало кључна политичка тема уочи парламентарних избора у ЕУ од 6. до 9. јуна.

Европска комисија је већ направила неке уступке пољопривредницима, укључујући одлагање смањења употребе пестицида до после избора.