Прочитај ми чланак

УЗБУНА У ЕВРОПИ! Из Сахаре стигао највећи топлотни талас у последњих 70 ГОДИНА!

0

У Европу је у понедељак из Сахаре стигао талас незапамћене топлоте с температуром близу 40 степени Целзијуса која се предвиђа ових дана у низу земаља, те су власти упутиле упозорења грађанима.

Наранџасти метеоаларм је у понедељак био у Француској, у неколико округа међу којима и у подручју Париза. Председник Емануел Макрон је рекао да је „цела влада“ мобилисана, док се Француска сећа 15.000 жртава врућине 2003. године.


У Паризу је у понедељак поподне било 33 степена, у Лиону 35, а у среду ће у том граду бити преко 40 степени. Таква температура очекује се и у неким градовима у централној и источној Француској. Најтоплији период биће између четвртка и петка.

Француска метеоролошка служба сматра да је то најјачи талас топлоте од 1947. године од када она прикупља податке. Узбуна на загађење озоном које обично прати врућину у градовима, биће издата у уторак на подручју Марсеја, на југу Француске.

За идућу недељу су због врућине одложени матурски испити у Француској, француска железничка компанија СНЦФ је обезбедила 450.000 боца хладне воде и скоро 200.000 оброка за путнике у случају поремећаја саобраћаја, а један малопродајни ланац је најавио повец́ање продаје клима-уређаја и вентилатора за 300 одсто у односу на прошлу годину.

Шпанска метеоролошка служба је дала низ упозорења грађанима, као и на опасност од пожара у неком деловима земље. Температура би могла да пређе 40 степени и да у четвртак понегде буде и до 42 степена.

У Аустрији се предвиђа невреме, олује с грмљавином и температуром до 37 степени. И југ Скандинавије ће од уторка имати температуру од око 30 степени – у Данској и јужном делу Шведске. У Великој Британији је издато упозорење због могућих јаких олуја.

Глобално загревање климе изазвано емисијом загађујућих гасова, феноменом стаклене баште, појачава ту климатску појаву која стиже из Африке, и то ће се све више понављати – упозоравају научници.

„Када нема препрека за Сунчево зрачење, много топлог ваздуха долази из Африке“, рекла је Сабине Кригер, из немачке метеоролошке службе ДВД.

Јужна Европа би тиме била посебно много погођена, указала је она. Топлотни талас који због густине изградње, количине бетона, мањка зеленила и велике људске активности највише погађа градове, има различите дефиниције: најмање три дана и три ноћи – по једнима, а по другима по пет дана и ноћи, када је температура бар пет степени Целзијуса изнад уобичајене за тај период.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!