Прочитај ми чланак

Украјинци ракетом по руском Таганрогу, Руси им одмах разорили важне објекте у…

0

Ракетама „Оникс“ са Крима разорили здање службе безбедности Украјине у Дњепру

Украјинци су адаптираном совјетском ракетом за ПВО-систем С-200 ударили по кафићу у мирном руском граду Таганрогу која је ранила 12 цивила. И, одмах добили бар два разлога да љуто зажале због тога.

Руси су после само неколико сати крстарећим ракетама „Оникс“ са обале Крима погодили и разорили здање Службе безбедности Украјине у Дњепру.

Украјински председник Владимир Зеленски признао је да само толико да је то здање „оштећено“.

Међутим лидер запорошког политичког покрета Заједно са Русијом, Владимир Рогов, изјавио је:

„То је одмазда за Таганрог. Зграда СБУ је уништена ракетним ударом. Био је и други удар. По згради поред ње, у којој је био центар за доношење одлука са масом страних специјалиста. Пројектил је прошио зграду до самог подрума. Десетине официра је погинуло под рушевинама. Украјински медији тврде да је друга зграда била празна. Али, након удара су десетине кола хитне помоћи стигле до ње“.

Рогов је навео да су Оружане снаге Русије дроновима „Герањ“ и ракетама извршиле ударе на градове Запорожје и Волњанск који су још под контролом Украјине:

– У Запорожју је била цела серија експлозија. Ракета Искандер је у фабрици Запорожстаљ уништила погон за поправку оклопних возила. Ту су са запорошког и херсонског фронта стизали тенкови и друга оклопна возила Оружаних снага Украјине.

Украјински систем за узбуњивање опет се огласио тек кад је све одлетело у ваздух.

Саветник Зеленског Михаил Подољак објаснио је и зашто:

– Наш систем ПВО не може да се носи са руским пројектилима Оникс и Искандер. Немамо довољно система Патриот који би могли да погоде ракете најновије генерације попут Оникса и Кинжала.