Прочитај ми чланак

Ухапшено више од 150 украјинских војника: Маринци неће преко Дњепра

0

Супруга ухапшеног позвала је суграђане да реагују и спрече прављење топовског меса од украјинских војника

Више од 150 украјинских маринаца ухапшено је по налогу суда у Херсону, због одбијања наређења да изврше десант и пређу на леву страну Дњепра. Ову информацију објавила је жена једног од војника, која се јавности обратила путем видео-снимка и апеловала да се сви приведени ослободе, преносе „РИА Новости“.

„Ја сам обична украјинска жена, мој супруг је војно лице и никада није бежао од војне службе. Увек је био истински патриота, али је у јануару заједно са више од 150 људи – припадницима различитих јединица морнаричке пешадије – приведен по налогу суда у Херсону и послат у притворни центар“, рекла је на снимку супруга једног од ухапшених.

Она сматра да су њен муж и остали маринци ухапшени зато што су одбили да послушају наређење команде везано за прелазак Дњепра, услед недостатка муниције, хране и медицинских средстава са леве стране реке:

„Од својих сабораца који су били на левој обали, сазнали су да због леда није могуће послати довољно појачања, људи умиру због касне евакуације, муницију не достављају, хране нема. Њихови команданти желе да се докажу пред врховном командом – па наше синове, очеве и браћу шаљу и остављају да погину.“

Супруга ухапшеног позвала је суграђане да реагују и спрече прављење топовског меса од украјинских војника, као и да ослободе њеног супруга и остале ухапшене маринце. 

„Иста судбина очекује и вас – или смрт на левој обали или затвор“, закључила је она.

Подсећања ради, украјинске снаге су крајем лета и током јесени извеле више десантних операција мањих размера, са циљем стварања низа мостобрана на левој обали Дњепра и последичног продирања у дубину Херсонске области под руском контролом.

Једини успех, ако га тако можемо назвати, остварен је код села Кринки, где се украјинске трупе налазе готово заглављене јер им се не дозвољава враћање на десну обалу, док су истовремено изложени константној артиљеријској ватри и нападима руских дронова.

Због ниских температура током зимских месеци и делимичног замрзавања Дњепра, снабдевање преосталих трупа је додатно отежано, а евакуација готово немогућа. Такође, руске трупе су 17. јануара напале украјинске положаје код Кринкија са три стране и додатно смањиле територију под непријатељском контролом.