Прочитај ми чланак

УДАРИЛА КРИЗА „Букинг“ отпустио хиљаде радника путем видео поруке и без отпремнине

0

Извршни директор Booking.com Глен Фогел отпустио је 2.700 службеника из одсека за подршку корисницима, путем видео поруке у петак.

Укупно 12 од 14 „Букинг“ сектора за подршку корисницима из Европе, Азије, Пацифика и Америке ће нестати у процесу „реорганизације“.

Принуђени смо на овај корак како би осигурали да компанија опстане, посебно у периодима када је потребно мање особља, рекао је Фогел у видеу, а цитирају га холандски медији.

За сада остају само канцеларије у Амстердаму и Манчестеру.

Свим запосленима који су отпуштени, уместо отпремнине је понуђен шестомесечни уговор у компанији Мајорел са седиштем у Луксембургу, која пружа корисничке услуге компанијама широм света.

Вест је разбеснила запослене, а забринути су рекли да ће им се услови рада погоршати и променити ако прихвате прелазак у Мајорел.

“Ово је тужна вест коју смо добили изненада без икаквог упозорења, без понуђених отпремнина које су саставни део колективног отуштања“, рекао је један од радника.

Ово је друго масовно отпуштање на Booking.com од почетка пандемије, до сада је укупно отпуштено 4.000 запослених широм света.

Да овај начин масовног отпуштања постаје уобичајен, показује и то што је  америчка фирма за хипотекарне кредите Better.com отпустила без претходне најаве 900 запослених путем видео линка, уочи Божића у децембру прошле године.