Прочитај ми чланак

The Guardian: Украјински оптимизм се гаси са доласком нове зиме

0

УКРАЈИНСКИ оптимизм се гаси са доласком нове зиме, објавио је The Guardian.

Ово је наслов текста у том британском листу. Заправо, ублажена верзија наслова јер је прва била оштрија: «Украјини прети нова битка: њен морални дух је на најнижем нивоу од почетка рата“.

Извештач The Guardian тврди да је у Кијеву осетио малодушност:

«Низ унутрашњих и спољних фактора формирао је мрачно расположење поводом очекивања брзе и одлучне победе Украјине над Русијом… Оптимизам од пре пола године да су пораз Русије и враћање Донбаса и Крима одмах иза угла – почео је да ишчезава“.

Британски лист пише да по Украјини колају гласине о разногласјима између Владимира Зеленского и његовог главнокомандујућег Валерија Залужног. И додатно указује:

„Замор од две године рата, изостанак успеха контраофанзиве, погибија на фронту и разочараност спорим стизањем војне помоћи Запада – довели су до тога да се већ чују размишљања о могућности преговора о прекиду ватре“.

The Guardian при крају чланка наводи:

„У западним престоницама такође расте замор од Украјине, а над свим се надвија перспектива другог мандата Доналда Трампа који може довести у питање подршку Кијеву његовог досад највећег савезника. Зеленског, како тврди један информисани извор, веома забрињава `феномен Черчила` — вероватни пораз на изборима успешног ратног лидера. У овом контексту треба разумевати гласине о председничким амбицијама Залужног“.