Прочитај ми чланак

Такер Карлсон објаснио по чему се Русија разликује од Украјине

0

Русија је више хришћанска земља од Украјине, где се прогони верници, рекао је амерички новинар Такер Карлсон на верском догађају, текст говора објавио је на друштвеној мрежи Икс.

„Која земља је више гостопримљива за хришћане: Украјина или Русија? То је поштено питање. Зашто нико не сме то да пита?“, пита он.

Како је приметио бивши водитељ Фокс њуза, „једна од ових земаља” је уз помоћ полиције и војске хапсила свештенике и затварала цркве.

„И то није била Русија“, приметио је Карлсон.

Раније је шеф руске спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин рекао да се у Украјини физички уништава православна црква.

Украјинске власти су у протеклих годину дана организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној фактичкој забрани у Украјини.

Служба безбедности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ, спроводи „контраобавештајне мере“ – претресе епископа и свештеника у црквама и манастирима, у потрази за доказима „антиукрајинског деловања“.