Прочитај ми чланак

Тајни британски извештај: Влада забрањује све критике америчке војске и НАТО

0

Тајни извештај на 130 страница, који је управо процурио, први пут документује међународну кампању цензуре коју финансира британска влада, а спроводе је Снаге за специјалне операције САД, преноси сајт "Грејзон".

У овом извештају, под „дезинформацијама“ се сматрају све критике америчких оружаних снага или снага НАТО-а, чак и оне које се заснивају на чињеницама. Потом се препоручује „координисана акција против друштвених мрежа“, којом би се убудуће онемогућило објављивање оваквих прилога.

У извештају се препоручује и „интензивирање сарадње међу обавештајним агенцијама унутар ЕУ“, што укључује и украјинске обавештајне службе. Тако су службе у Шпанији, како се наводи, спровеле такозвану „специјалну операцију на више нивоа“, која је резултирала хапшењем новинара Анатолија Шарија.

За „дезинформације“ се сматрају и текстови које су превише „емотивни“, као и они који се заснивају на неименованим изворима.

Финансијери, организатори, извођачи радова

Међународне напоре координише владина компанија за односе са јавношћу „Цинк нетворк“, са седиштем у Великој Британији.

Према подацима из евиденције јавних набавки, „Цинк нетворк“ је добила више од пола милиона долара од америчке Команде за специјалне операције у Кенији и више од три милиона долара од Команде америчке војске у Европи и Африци.

Ове трансакције одвијале су се преко контроверзног америчког обавештајног извођача ЦАЦИ. Прошлог месеца савезни судија је одбио да одбаци тужбу против ове организације због њихове подршке војној тортури САД у затвору Абу Граиб.

У извештају се помиње и утицајна „истраживачка непрофитна организација ‘Белингкет'“, коју је, између 2019. и 2021. године „Цинк“ финансирао са више од 65.000 евра.

Конкретна истраживања наводних „ратних дезинформација о Украјини“, „Цинк“ је препустио другим организацијама. На пример, анализа извештавања о Украјини додељена је украјинској компанији „Детектор медија“, у чијем се годишњем извештају за 2020. као финансијери наводе амбасада САД у Украјини, америчка Агенција за међународни развој и Министарство спољних послова Данске.

Термин „Запад“ подстиче злоћудне наративе

Служба безбедности Украјине је као једну од важних мета издвојила новинара и политичара Анатолија Шарија, кога је два пута оптужила за издају.

Федерални истражни биро (ФБИ) проследио је захтеве СБУ-а да се цензурише и канадски новинар Арон Мејт, који је истакнути сарадник „Грејзона“.

Извештај препоручује следећу методологију: да се претраживањем кључних речи сваке недеље прикупи 50 објава из медија, укључујући и „Телеграм“ и „Фејсбук“.

Извештај, који финансира британска влада, експлицитно упозорава на употребу израза „Запад“, тврдећи да употреба овог израза „подстиче наратив према којем такозвани ‘колективни Запад’ потпуно контролише Украјину.“

У извештају се тврди и да „обавештајне агенције широм Европе могу и треба да ураде више, и да им је потребан јединствени приступ“, а захтева се и „унапређење и интензивирање сарадње међу обавештајним агенцијама унутар ЕУ, са фокусом на злоћудни утицај страних информација.“