Прочитај ми чланак

ТАЈНА ПОРУКА КОЈА СЕ КРИЈЕ ИЗА „РАТОВА ЗВЕЗДА“ указује на рађање нове религије?

0

"Ратови звезда" одлувек су опипавали пулс духа Сједињених Америчких Држава, па тако и последњи наставак саге "Последњи џедај" приказује религијске трендове у Америци на изненађујуч начин.

– То је филм овог времена. Заснива се на старим учењима као и ономе што се дешава данас у земљи – рекао је Рец Кијодо, будистички учитељ из Калифорније.

Тако се у америчким медијима повела распарава о томе шта овај филм говори о модерном религијском животу у Америци. „Ратови звезда“ у суштини су прича о успону и паду старе религије, пише ЦНН. У првој епизоди џедаји су ред који одржава мир у галаксији, док су последњој сведени на само једну особу, Лука Скајвокера. Религија џедаја је завршена, како тврди главни јунак док се спрема да спали старе текстове.

Али филм даје увид и да Лук можда ипак није „последњи џедај“.

Како је навео Чејм Салман у тексту за магазин „Атлантик“, „Последњи џедај“ на много начина рефлектује идеје које имају миленијумци о религији, опадање интересовања ка организованој религији у замену за неограничену духовност.

Култура џедаја у много чему подсећа на далекоисточне религије будизма и таоизма, а Ирвин Киршнер, директор епизоде „Империја узвраћа ударац“, навео је да је учитлеј Јода у много чему створен по узору на будизам. Мушим Патриција Икеда, будистичка учитељица, рекла је да је Јода подсећа на свештенике које је проучавала у Кореји. Чак и само име организације подсећа на азијску културу, пише ЦНН.

Међутим, „Ратови звезда“ се више окрећу духовности од будизма, док сага спаја аспекте таоизма и других религијских учења. „Сила“ звучи на „чи“ у таоизму, проток енергије који оживљава свет.

– Данас се толико тога дешава, од заштите околине, до такси и образовања, да је лако остати затрпан. „Ратови звезда“ нам помажу да размислимо како нам медитација помаже да се фокусирамо на један по један проблем – рекао је Џон Елис, сарадник Икеде.

Духовна порука џедаја

Истина је да миленијумци теже духовном тренингу, али се све мање идентификују са било којом одређеном религијом. Нова студија коју су спровели католичка истраживачка група Сент Мери Прес и Центар за примењена истраживања са Универзитета у Џорџтауну, показала је да је већина људи кривила породицу што су напустили цркву, него што су кривили саму цркву.

Студија је показала да се готово половина испитаника прикључила другим религиозним заједницама, због чега се отворило питање да ли је организована религија уопште проблем.

Живимо у време тектонских промена, од технолошких, до политичких у духовних. Тако је недавно и папа од својих свештеника тражио да се врате коренима католичанства и постану „пастири који миришу на овце, уместо књиговође који миришу на овчетину“.

Док се Лук спрема да запали свете текстове џедаја, у кадру се појављује Јода који каже „време је да гледаш иза гомиле књига“. Зен је пун прича старих мајстора који су своје ученике наводили ван уобичајених умних путева. У једном манастиру су ученици придавали толико пажње сликама Буде да их поглавар храма спалио.

Како пише ЦНН, права духовна порука „Ратова звезда“ можда није најава краја организоване религије, већ можда показује да су људи преокупирани прошлошћу и будућношћу, уместо да се фокусирају на потребе које су им испред носа, наводи CNN.