Прочитај ми чланак

Светски економски форум наредио хапшење свих који „негирају климатске промене“

0

Светски економски форум (WЕF) наредио је светским владама да хапсе грађане који одбијају да верују у климатске промене које је створио човек.

У допису објављеном на њиховој веб страници, WЕF назива „климатску неактивност“ „кршењем људских права“.

Аутор меморандума сугерише да ће у наредним годинама бити све већи број тужби у вези са климом.

„Тужбе у вези са климом генерално изгледају спремне за подношење“, наводи се у чланку.

Ацтивистпост.цом извештава: Према бази података о споровима о глобалним климатским променама, било је преко 130 случајева широм света који су поднели тужбе на основу људских права против влада.

Штавише, правни заступник за климатске спорове, Клементин Балдон, рекла је прошле године WЕF-у да постоје велика очекивања да ће тужбе у вези са климатским правима „наставити да увећавају број“.

У среду је Европском суду за људска права отишла тужба, коју је покренуло шест младих појединаца против 32 европске земље. Шест појединаца тврди да те земље нису успеле да се позабаве „климатском кризом“ изазваном људским активностима.

„Описује се као „без преседана“ у смислу потенцијалног утицаја“, навео је WЕF.

„Победа би могла да подстакне неке од најбогатијих земаља на свету да појачају своје одговоре на климу која се мења; губитак би могао утицати на бројне друге правне напоре који су сада у току да се циља нереаговање“.

Очекујте “бол”

Прошле године, извршни директор норвешких финансија и говорник WЕF-а Кјерстин Браатен рекао је да људи треба да очекују „бол“, инфлацију и „несташицу енергије“ због Светског економског форума и плана УН о климатским променама.

„Морамо прихватити да ће у том процесу бити мало бола“, рекао је Браатен.

„Темпо који нам је потребан за окончање климатских промена отвориће се за погрешне кораке. То ће отворити пут за несташице енергије. То ће створити инфлаторне притиске и можда треба да почнемо да причамо о томе – да је тај бол заправо вредан тога“.