Прочитај ми чланак

Шта руски медији пишу о наоружавању Београда и Приштине?

0

Србија ће ове године потрошити близу 740 милиона евра за набавку војне опреме, изјавио је председник Србије Александар Вучић у суботу на конференцији за медије у просторијама Војнобезбедносне агенције (ВБА).

Вучић је то изјавио у контексту одлуке Сједињених Држава да продају Оружаним снагама Косова противтенковске ракете „џавелин“.

„Србија тренутно има 186 милиона евра слободних средстава које ћемо одмах потрошити на куповину оруђа и оружја из домаћих фабрика наменске индустрије“, рекао је Вучић додајући да ће ово бити „година у којој ћемо се најбоље, најбрже и најснажније опремати“.

Србија ће, додао је, узети додатних осам самоходних хаубица „Нора“, 81 оклопно возило „Милош“, 26 борбених возила пешадије, 30 купола за борбено возило „Лазар“.

Ова вест изазвала је током викенда и пажњу у руским медијима.

РИА Новости у свом извештају преносе Вучићеву изјаву да Сједињене Државе, Немачка и Турска активно наоружавају снаге безбедности Косова.

„Такозване снаге безбедности Косова се трансформишу под руководством Сједињених Америчких Држава и требало би да достигну 5.500 активних војника и 20.000 резервиста, тако да разматрају увођење обавезног војног рока за испуњење тих задатака“, преносе Риа Новости Вучића.

Додају и његову изјаву: „Из Немачке углавном субвенције за камионе и неборбена возила Ландровер волф и Мерцедес, као и малокалибарско оружје. Бројна теренска возила Хуммер, оклопне извиђачке беспилотне летелице Гуардиан и Бастион, РК-20 Пума су испоручене из Сједињених Држава, а најављене су испоруке противтенковских ракетних система Џавелин, разматрају се испоруке противтенковских мина М92 Хорнет“.

Преноси и његове наводе да „Турска доминира по опреми“, чије су власти, подсећа руски медиј, раније одбиле да купе беспилотне летелице Бајрактар ​​због тога што их је Анкара испоручила Приштини.

Руски портал Рамблер пише птреносећи Вучића да за Србију нема изненађења.

„Знамо, видимо, да Америка води и управља овим, то раде велики специјалисти. Американци и НАТО то схватају веома озбиљно“, цитирају га.

Према његовим речима, „Срби се неће претварати да су слепи“.

Задатак земље „окружене НАТО-ом на свим странама“ је да има јаку војску. Без тога Србија неће моћи да постоји, тако да ће инвестиције у Оружане снаге „бити много више него што је планирано у буџету“.

Портал Профил пише да је српски лидер је рекао да би до 2027. године снаге безбедности Косова требало да буду опремљене са 360 оклопних возила, хеликоптера, самоходних минобацача, хаубица, банкомата, нападачких беспилотних летелица и камиказа које снабдевају Сједињене Државе, Немачка и Турска.

Према његовим речима, у смислу опремања Приштине, Анкара сада доминира.

Раније се знало, указује овај портал, да је председник Србије Александар Вучић добио поруку америчког амбасадора Кристофера Хила о одлуци Вашингтона да обезбеди противтенковске ракете Џавелин снагама Косово.

Српски лидер је речи америчког амбасадора назвао великим разочарењем за Београд.