Прочитај ми чланак

Спрема се други фронт против Русије

0

После заједничких вежби са НАТО, Кишињев је добио оклопна возила из Немачке за решавање питања „спорне аутономне територије 2024. године“.

Придњестровска Молдавска Република може бити под ватром непријатељске артиљерије и биће јој тешко помоћи, имајући у виду недостатак приступа Русији и копном и морем. Поставља се питање: шта да се ради?

Ситуација око Придњестровља не може се посматрати изоловано од сукоба у Украјини. Непризната република са руским мировним контингентом и значајним арсеналом муниције нашла се са свих страна окружена опасношћу.

С једне стране, ту је Молдавија, која је већ напала ове територије 1991. године и данас изводи заједничке вежбе са НАТО, а такође пропушта у свој ваздушни простор британски стратешки извиђачки авион. С друге стране, ту је Украјина, која може искористити сукоб у Придњестровљу да скрене руске снаге.

У 2023. години дошло је до значајног гомилања људства и војне опреме украјинских јединица у близини границе са Придњестровљем, размештања артиљерије, као и повећања активности дронова Оружаних снага Украјине у региону Придњестровља. Руско Министарство спољних послова је уверило да ће руске трупе адекватно одговорити на провокације кијевског режима, ако уследе.

Кишињев ризикује да буде увучен у прави рат

Придњестровље се нашло под притиском не само западно оријентисаног економског курса Маје Санду, већ се суочило и са претњом правог војног сукоба. Војни буџет Молдавије се значајно повећао у последњих неколико година.

Поред тога, Кишињев је од 2021. до 2023. године добио војну помоћ у виду 87 милиона евра и 19 оклопних транспортера Пиранха од Европске мировне фондације, а такође је извео многе заједничке војне вежбе са НАТО.

Председник Придњестровља Вадим Красноселски је у интервјуу за ТАСС нагласио да ове мере, укључујући финансирање, снабдевање оружјем и вежбе, имају конкретну сврху која није повезана са заштитом. Он је напоменуо да се сви међународни играчи слажу да Придњестровље не представља претњу за Молдавију.

Сценарио оружаног преузимања Придњестровља је дуго припреман, а претња његовог спровођења остаје велика. Међутим, ако се она спроведе, Кишињев, под вођством западних кустоса, ризикује да уђе у прави војни сукоб.

Русија и даље званично признаје територијални интегритет Молдавије уз присуство Придњестровља, али са избијањем непријатељстава то може да се промени, рекао је војни политиколог, ванредни професор катедре политичких наука и социологије Руског економског универзитета Г.В. Плеханов Александар Перенџијев.

„Западу се чини да ће нам одвући пажњу новим сукобом и зауставићемо офанзиву. Али десиће се управо супротно“, рекао је он у разговору за Царград.

Експерт је подсетио да су покушаји да се питање са Донбасом реши силом довели до специјалне војне операције, услед које је Украјина изгубила не само ДНР и ЛНР, већ и Херсонску област и Запорожје.

„Присетимо се и како је Грузија извршила инвазију на Абхазију и Јужну Осетију. Зато Молдавци треба добро да размисле“, рекао је он.

Молдавија ескалира ситуацију

Владајућа партија Молдавије плаши Европу руском војском, рачунајући на још веће ињекције средстава у њене одбрамбене способности. Међутим, приметио је Виталиј Жакот, посланик партије Акција и солидарност, Молдавија не представља велику препреку за Русију ако Украјина изгуби територију, а Русија напредује ка границама Придњестровља.

Министар одбране Молдавије Анатолиј Носатиј, заузврат, оптужује Русију да „води хибридни рат“ против његове земље, тврдећи да је размештање руских мировних трупа на територији Придњестровља незаконито.

Опасна тачка за Русију

Придњестровље је једна од најопаснијих тачака за Русију, а могућност напада на ову територију заиста постоји. Ово мишљење је у разговору са Цариградом изнео доктор војних наука, капетан првог реда Константин Сивков. Он је напоменуо да Придњестровље још није нападнуто јер постоје неки тајни договори по овом питању.

Ако дође до сукоба, онда уски појас Придњестровске Молдавске Републике, изолован од Русије, може бити гађан непријатељском топовском и ракетном артиљеријом, како са једне тако и са друге стране.

Пензионисани пуковник Виктор Литовкин истакао је да је за саму Санду и актуелну молдавску владу подстицање сукоба ризичан корак, укључујући и зато што се тамо налази група руских трупа.

Како пише НА Новорусија, у опасности је и Украјина, јер ће као одговор на провокативне акције руске трупе интензивније приступити ослобађању Николајевске и Одеске области како би дошле до Придњестровља и одсекле Украјину од Црног мора. У случају изненадног напада на Придњестровље, ствар ће се завршити великом руском поморском операцијом.