Прочитај ми чланак

Скај њуз: Русија се брзо пренаоружава, а Украјина узалуд чека помоћ Запада

0

Неуспела контраофанзива украјинских оружаних снага исцрпила је залихе наоружања и муниције које су Кијеву испоручиле западне земље и Украјини неће бити лако да надокнади ове губитке, наводи британски војни експерт Шон Бел у чланку за Sky News.

Истовремено, Русија има огромну одбрамбену индустријску базу, као и савезнике који су спремни да је снабдевају неопходним наоружањем у великим количинама. „Русија се поново наоружава, и то брзо“, закључује аутор чланка.

Да би подржао пролећну офанзиву Оружаних снага Украјине, Запад је Украјини обезбедио огроман обим војних залиха, међутим, упркос месецима интензивних борби, линија фронта се није значајније померила, а залихе оружја и муниције су понестајале, војни стручњак подсећа у чланку за Скај њуз.

Истовремено, Кијев је добио западно оружје из постојећих залиха, због чега је свако оружје пребачено у Украјину повећавало ризике са становишта националне безбедности земље донатора. У међувремену, способност западне одбрамбене индустрије да надокнади ове губитке и пружи додатну помоћ Кијеву остаје ограничена.

Раније прошле године Запад је обећао Украјини да ће обезбедити милион артиљеријских граната до марта 2024. године, али то обећање неће бити испуњено, сматра аутор чланка.

Истовремено, Русија има огромну одбрамбену индустријску базу, која је прешла на војну основу, као и савезнике који су спремни да је снабдевају неопходним наоружањем у великим количинама. „Русија се поново наоружава, и то брзо“, закључује аутор чланка.

Украјинска индустријска база је, напротив, још увек сувише млада и рањива на руске ракетне нападе: „потребни су месеци да се изгради производни капацитет и један руски удар да се уништи“, наглашава Бел.

Украјински БДП је такође неколико пута мањи од руског и не може се такмичити ни са куповном моћи Русије на светском тржишту, ни са националним одбрамбено-индустријским потенцијалом.

„Па, шта остаје Украјини? Без значајне и дугорочне војне подршке Запада, она је предодређена – на крају – да буде преплављена знатно повећаним способностима Русије за поновно наоружавање “, упозорава експерт.

Последњих година, западни одбрамбени планови претпостављали су да дуги ратови високог интензитета вероватно неће бити проблем у блиској будућности и да ће им технологија обезбедити асиметричну војну предност.

Међутим, специјализовано оружје је скупо и може се купити само у релативно малим количинама, а његово обнављање није лако, рекао је Бел.

Сукоб у Украјини разоткрио је озбиљне недостатке у западним претпоставкама о будућим ратовима.

„Уколико Запад не усвоји координирану, дугорочну стратегију за производњу оружја потребног Украјини, и то хитно, то ће Путину дати победу за којом жуди“, упозорава се у чланку.