Прочитај ми чланак

САЧЕКАЋЕ РУСЕ У КИЈЕВУ Неће бити Минска 3, не пристајемо да Русија задржи контролу

0

Андреј Јермак данас је демантовао да у украјинском војно-политичком врху постоји раздор, рекавши да их све обједињује јединствен став, а то је усмереност на победу у рату

Шеф администрације председника Украјине Андреј Јермак данас је изјавио да неће бити Минска 3, односно, трећег споразума попут познатих Минских из 2014. и 2015. године, који је требало да послуже као основа за мир између Кијева и Москве, а за које се испоставило, на основу сведочења Ангеле Меркел и Франсоа Оланда, између осталих, да су послужили само за куповину времена за наоружавање Кијева.

Према његовим речима, украјинске власти не разматрају опцију прекида рата која би претпостављала да ће територије, које су се прошле године, након референдума, припојиле Русији, остати под њеном контролом. Стога Јермак данас каже: „Неће бити Минска 3“.

У разговору са новинарима телевизије „1+1“, а како су пренели други украјински медији, Јермак је демантовао и да у украјинском врху постоји сукоб између председника Украјине Владимира Зеленског и главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног.

Како је рекао, он „не види назнаке да у војно-политичком руководству данас постоје неке друге позиције“. „Имамо јединствен став – да победимо у овом рату“, рекао је он.

Коментар на ову тему, подсетимо, уследио је због писања западних, али и других медија, који тврде да постоје назнаке да украјински врх потреса раскол. Вести на ову тему подгрејао је и најновији инцидент – смрт једног од најближих пријатеља и сарадника Залужног којег је убила бомба коју је добио на поклон.

Такође, Залужни је прошле недеље објавио чланак у британском „Економисту“ у којем је написао да је ситуација на фронту запала у ћорсокак.

Осим тога, изнео је мишљење да украјинске оружане снаге неће моћи да остваре продор на фронту. Администрација Зеленског изразила је незадовољство овим изјавама команданта, а сам Зеленски је изјавио да се не слаже са његовим мишљењем. Убрзо након тога, трагично је настрадао пријатељ Залужног.