Прочитај ми чланак

Ракета коју нико не може да уништи: Ако је истина да Путин користи моћни Циркон…

0

По први пут од почетка рата у Украјини, Русија је почела да користи модификовану, бољу верзију ракете Циркон. Ово представља преокрет, имајући у виду да се управо Циркон сматра неуништивим наоружањем, за које противваздушне одбране немају решење.

Како наводе украјински званичници, имају доказе да је Русија испалила напредну хиперсоничну ракету – за коју стручњаци кажу да је готово немогуће оборити – по први пут у рату који траје скоро две године. У питању је напредна верзија ракете Циркон.

Кијевски научно-истраживачки институт форензичке експертизе, којим управља влада, навео је да остаци пронађени након напада на украјинску престоницу 7. фебруара указују на употребу хиперсоничне крстареће ракете Циркон од стране руске војске.

Неуништив Циркон

„Ознаке на деловима и фрагментима, идентификација компоненти и делова, као и карактеристике врсте оружја указују на прву употребу Циркона у борби“, саопштио је институт, који је део украјинског министарства правде.

Објаву на Телеграму пратио је видео који приказује десетине комада крхотина за које се верује да су од нове ракете.

Украјинске власти су саопштиле да су четири особе погинуле, а 38 повређено у Кијеву током напада 7. фебруара, али ниједна жртва није директно приписана наводном лансирању ракете Циркон.

Такође се није помињала платформа за лансирање ракете, иако се у претходним извештајима у руским државним медијима наводи да је она била распоређена на ратном броду.

Карактеристике моћне ракете

Стручњаци кажу да је Циркон, ако испуњава оно што руска влада каже о њему, „најстрашније оружје“.

Његова хиперсонична брзина чини га неунуштивим чак и за најбољу западну противракетну одбрану, као што је Патриот, према Савезу за заступање ракетне одбране (МДАА) са седиштем у Сједињеним Државама.

Брзина је постављена на скоро 9.900 километара на сат.

„Ако су те информације тачне, пројектил Циркон би био најбржи на свету, што би чинило готово немогуће одбранити се само због брзине“, наводи алијанса на својој веб страници.

Сајт такође указује на плазма облак ракете као још једну „вредну“ особину.

„Током лета, пројектил је потпуно прекривен облаком плазме који апсорбује све зраке радио фреквенција и чини ракету невидљивом за радаре. То омогућава да пројектил остане неоткривен на путу до циља“.

Поред тога, МДАА каже да је Циркон „маневарска противбродска хиперсонична крстарећа ракета“ са дометом негде између 500 и 1.000 километара.

Ако је Русија увела ново оружје у употребу, то би могло значити проблеме за украјинску противваздушну одбрану која се већ напреже да одбије ваздушне нападе Москве.

У том нападу 7. фебруара у којем је наводно коришћен Циркон, три балистичке ракете Искандер и четири крстареће ракете Кинжал које су испалиле руске снаге избегле су покушаје Украјинаца да их оборе, показују подаци украјинског ваздухопловства.

Иако је противваздушна одбрана у прошлости оборила ракете Искандер, верује се да Украјина није успела да пресретне ниједан Кинжал за скоро две године рата.