Прочитај ми чланак

Пуковник Рајзнер: Дошло је до краја – Запад мора ићи у Украјини на све иначе…

0

Запад треба да „уложи све“ по питању војне подршке Украјини, рекао је пуковник аустријских оружаних снага Маркус Рајзнер у интервјуу за Tagesschau, део медијске групе АРД.

„Украјина може да изгуби рат ако Запад Украјини не пружи неопходну подршку. Ово је рат на исцрпљивање, а о свему одлучују пре свега ресурси, а не морал“, рекао је он.

Према његовим речима, у европским престоницама се осећа одређени „мамурлук“, јер се раније веровало да Кијеву има довољно залиха оружја, али то „није тако“. „Не можете да водите рат исцрпљивања на страни, морате да уђете унутра, на фронт“, позвао је Рајзнер.

Пуковник је такође рекао да Запад то мора да разуме. „Да ли је спреман да подржи Украјину? Онда ће морати да уради више. Ако није спреман за ово, онда би требало да то објави“, рекао је он.

Истовремено, сада се на Западу „отрежњују“ да открију да треба дубље посегнути у џеп, а нико се не усуђује да пренесе ову поруку њиховом народу, навео је официр.

„Европа, изгледа, није схватила озбиљност ситуације. Зашто? Зато што би ово (обећања подршке Украјини) морало да се комбинује са заиста значајним војно-економским напорима.

Сам НАТО каже: Буре полако истиче, немамо више“, додао је Рајзнер.

У последње време западни медији све чешће пишу да су САД и ЕУ уморне од украјинског сукоба, а подршка режиму Владимира Зеленског слаби.

Тиме је „Њујорк тајмс” скренуо пажњу на то да Кијев доживљава недостатак не само медијске пажње, већ и муниције.