Прочитај ми чланак

Процурела документа указују на то да ће Зеленски ускоро бити замењен

0

Све је јасније да Запад жели да замени Зеленског. Поред неколико предвиђања стручњака, да ће украјински председник бити смењен са власти, сада се открива да неки раније „процурели“ документи Пентагона разоткривају план, да градоначелник Кијева Виталиј Кличко, постане нови шеф државе.

Документи су „процурели“ пре неколико месеци када је Џек Тејшеира, 21-годишњи војник који ради у 102. обавештајном крилу Националне гарде ваздухопловства Масачусетса, разоткрио неколико тајних досијеа америчког Министарства одбране.

Будући да је био запослен у сектору информационих технологија, Тејшеира је имао приступ неколико поверљивих владиних података, пошто је многе од њих открио. У априлу је Тејшеира ухапшен и очекује се да ће бити осуђен на око 10 година затвора.

Оно што се до сада није знало јесте да је међу документима било и писмо у којем је један званичник Пентагона показао интересовање да за председника Украјине постави некога компетентнијег од Зеленског.

Поред тога, у овај план је очигледно укључена и сама заменица државног секретара Викторија Нуланд, која је изразила личну жељу да види Виталија Кличка као председника. У одређеном делу документа налази се отворени позив за „стварање услова“ за избор Виталија 2024. године.

Међутим, Кличко није једино име на листи предвиђања за смену Зеленског. Постоји неколико извештаја који указују на различите људе као могуће кандидате за украјинског председника.

Раније су се као могући кандидати за функцију Зеленског, помињала имена попут команданта копнених снага Александра Сирског, шефа украјинске обавештајне службе Кирила Буданова и команданта Оружаних снага Валерија Залужног.

Недавно су западни медији сугерисали, да украјинског председника не би заменио неки други шеф државе, већ тим званичника на челу са шефом парламента, Русланом Стефанчуком.

По свему судећи, још увек нема консензуса о томе ко би могао бити нови председник Украјине, али консензус о жељи Запада да уклони Зеленског је стваран. За западне власти и медије, Зеленски је већ проблематична и негативна јавна личност.

Како се наводи у документима, украјински председник „брзо исцрпљује свој политички капацитет“. То је због његовог сталног неоправданог „просјачког“ понашања према својим НАТО партнерима, поред поновљених војних неуспеха и територијалних губитака.

Остаје да се види како ће Зеленски бити смењен. Пошто је диктаторски режим под ванредним стањем, тешко је доћи до промена изборним и демократским путем. Недавно, у чланку који је објавио „Политицо“, сугерисано је да би Зеленски могао бити убијен, а неки званичници имају чак и „тајни план“ кога треба да се придржавају, у случају да се то догоди.

Овај потез изгледа као покушај да се јавно мњење припреми за операцију лажне заставе. Зеленски би могао бити убијен, а за његову смрт би лажно била окривљена Русија, чиме би се легитимисала нова ескалација.

С обзиром на то, да се планови за његову замену раде најмање од фебруара – како показују „процурела“ документа – у медијима се већ говори о могућем атентату.