Прочитај ми чланак

Придњестровље пред експлозијом: Рат из Украјине се шири и на Молдавију?

0

Снимак лета дрона камиказе, који се закуцао у неисправни хеликоптер у бази у престоници непризнате области Трансњистрије, односно Придњестровља, представља прву опасну провокацију, која може ову област претворити у ново кризно жариште, на коју ће се пренети рат из Украјине.

Руски медији оптужују Украјину, а и снаге безбедности из Придњестровља наводе, да је дрон долетео из правца Одесе, која се иначе од обалсти Придњестровља налази око 100 километара. С друге стране, руски медији оптужују да иза напада стоје провокатори из Молдавије блиски Украјини.

Било како било, ово је до сада најозбиљнија провокација која ову нестабилноу област са два највећа војна складишта у југоисточној Европи, може претворити у нову ратну зону.

После распада Совјетског Савеза, моги су мислили да ће Молдавија да се интегрише у Румунију. Страх од тога, подстакао је исток државе, где су већином живели Руси и Украјинци, да дође до рата. Ова два народа имали су подршку 14. руске армије, којом је командовао генерал Александар Лебед.

Краткотрајни крвави рат довео је до стварања Трансдњестарске републике. Међутим економски проблеми који су притиснули ту државу, довели су до тога да се румунска осећања изгубе, која су поново активирана 2022 са ратом у Украјини, и доласкон на власт произападног режима. Проруске опозиционе партије су и даље веома активне упркос снажним притисцима.

Руске снаге тренутно на простору Придњестровља броје 1.500 припадника, од чега је њих 400 мировњака. Од технике, ту је 7 хеликоптера Ми-24 Хинд/ Ми-8 Хип.

Од самог почетка руског-украјинског рата проблем Тираспоља и Молдавије је био с времена на време у фокусу јавности. Прво уочи руског напада на Украјину, када је саопштено да је руски контингент заједно са локалном војском извео војну вежбу.

А, онда 2. марта 2022-ге, председник Белорусије Александар Лукашенко, стао је испред карте и штапом показивао планирано кретање трупа и циљеве у Украјини. Том приликом на карти је била приказана и Моладвија.

„Приказује војне објекте Украјине уништене пројектилима из Белорусије и смерове напада. Украјина је на карти подељена у четири сектора“. Написао је тад, белоруски новинар Тадеуш Гицзан, и додао, да напад из Одесе према Молдавији још једино с карте није остварен, што је дигло поприличну прашину посебно код председнице Молдавије.

Иначе, одмах после руског напада на Украјину, ова некадашња чланица СССР одмах је прогласила ванредно стање на два месеца, уочи чијег истека је избио хаос у Тираспољу и два напада.