Прочитај ми чланак

Премијер Француске назвао Русију главном претњом по његову земљу

0

Русија је постала претња Француској с обзиром на њене акције од почетка сукоба у Украјини, рекао је француски премијер Габријел Атал Сенату у среду, бранећи ранији предлог председника Емануела Макрона о потенцијалном слању западних трупа у Украјину.

Макронове речи су уследиле после састанка украјинских спонзора у Паризу у понедељак. Није постигнут консензус о изгледима за слање копнених трупа у помоћ Кијеву, рекао је он новинарима. Међутим, француски председник је обећао да се неће зауставити ни пред чим како би био сигуран да Русија не победи у Украјини.

Одговарајући на питања у француском Сенату о тим примедбама, Атал је инсистирао да је Русија учврстила свој став према Француској током сукоба. Он је оптужио Москву за „ширење лажних информација“, док је учествовала у покушајима дестабилизације и „сајбер нападима“.

„Реалност је да Русија представља директну и непосредну претњу Француској на свим нивоима.

Он је инсистирао да су изјаве француског лидера „одговорне“ и поновио Макронов став о потреби да се појача војна помоћ Украјини, објашњавајући да је можда говорио о слању трупа да пруже техничку подршку војсци Кијева, а не да се боре. . Атал је сугерисао да такво распоређивање може укључивати обуку украјинских трупа у одбрани земља-ваздух или заштиту „одређених граница“.

Раније у фебруару, Париз и Кијев потписали су билатерални безбедносни пакт, сличан споразумима Украјине са Немачком и Великом Британијом. Иако споразум није нудио чврсте војне обавезе, Макрон је обећао Кијеву још 3 милијарде евра (3,25 милијарди долара) помоћи током 2024. године, као и „сарадњу“ у производњи артиљерије.

Месец дана раније, Макрон је најавио да ће Француска обезбедити Украјини 40 додатних крстарећих ракета дугог домета SCALP-EG и „стотине бомби“. Ракете – комбиновани британско-француски подухват, који су Британци назвали „Сенка олује“ – коришћени су за гађање и убијање руских цивила у ударима дугог домета на Донбас, наводи Москва.

Русија тврди да прилив западне војне помоћи Украјини неће променити ток сукоба, једноставно одлажући крај и изазивајући непотребне смрти.