Прочитај ми чланак

„Политико“: Украјинци криве НАТО обуку за неуспех контраофанзиве

0

Тврдњи у прилог иду извештаји војних лица с првих линија фронта, као и оних који су се вратили из Украјине – НАТО је војску припремао за потпуно другачију борбу

Војници Оружаних снага Украјине тврде да програми обуке НАТО-а које су похађали не одговарају условима ратовања у тој земљи – посебан проблем је недостатак обуке у вези с дроновима и минама, тј. уклањањем неексплодираних средстава, затим с одбрамбеном борбом, али и то што НАТО трупе не знају много о географским и теренским специфичностима Украјине, преноси „Политико“.

Бриселски портал се потом пита да ли је управо грешка НАТО-а у припреми украјинских офанзивних јединица узрок тромесечних исцрпљујућих борби кијевских снага које нису ни приближно дале очекиване резултате.

Тој тврдњи у прилог иду извештаји војних лица с првих линија фронта, као и оних који су се вратили из Украјине – НАТО је војску припремао за потпуно другачију борбу.

Дакле, критике које су стизале са Запада да је украјинска контраофанзива неуспешна јер тамошња војска не примењује тактике које су их НАТО инструктори подучавали није основана. Штавише, обука није прилагођена реалним условима у Украјини – раскорак између теорије и праксе бројне војнике је коштао живота.

Према речима војника 32. одвојене механизоване бригаде, НАТО официри нису свесни суровости борби у Украјини. Наиме, НАТО доктрина подразумева обимне ваздушне ударе, артиљеријско гранатирање и чишћење мина пре пешадијског напада, за шта украјинска војска нема средства. Оружане снаге Украјине немају савремене борбене авионе, ракете дугог домета или опрему за уклањање мина. Зато је у првој етапи контраофанзиве Украјина претрпела значајне губитке.
Неки борци пак тврде да би обука била успешнија да су у њу били укључени искусни украјински официри који познају конфигурацију терена. Други заговарају покретање интензивног програма обуке за регруте.

Премда постоје гласови који верују у могућност украјинског пробоја руске одбране, попут вишег сарадника Центра за поморску анализу Мајкла Кофмана, „Политико“ закључује да су западни војни аналитичари веома скептични о питању успешности контраофанзиве, заправо махом су сложни у томе да је она на крају, посебно имајући у виду промену (повољних) временских прилика у скорој будућности.