Прочитај ми чланак

Под вођством ветерана војне обавештајне службе Русије, Вагнер преузима Африку

0

Афрички корпус спроводи амбициозан план под вођством ветерана војне обавештајне службе Русије.

Мрежа којом управљају руски војни обавештајци преузела је контролу над интересима Вагнер групе у Африци док ради на експлоатацији ресурса и поткопавању западних ривала, наводи се у новом извештају.

Афрички корпус је јавно покренут у децембру, пошто је наводно био у развоју од распада Вагнера након његове неуспеле побуне прошлог јуна. Иницијатива је формирана у оквиру руске обавештајне агенције ГРУ, а предводи је генерал Андреј Аверјанов, ветеран тајних иностраних операција, наводи се у извештају Краљевског института уједињених служби (Руси).

„ГРУ је преузео функције Вагнер групе и агресивно се труди да прошири своја партнерства у Африци са експлицитном намером да замени западна партнерства“, написао је главни аутор Џек Вотлинг.

Корпус је заменио Вагнер у земљама као што су Мали, Нигер и Централноафричка Република и вероватно ће се даље ширити, наводи се у извештају.

Руски званичници су обилазили клијентске државе након неуспелог Вагнеровог пуча уверавајући их да ће се услуге наставити. Мрежа реплицира кључне Вагнерове функције безбедности и екстракције ресурса, наводи се у извештају, који тврди да се фаворизованим режимима нуди „пакет за преживљавање режима“.

„Русија ће елитама у циљаним земљама пружити војну подршку, економску и политичку заштиту… и подршку политичких технолога да продају своју популарност у земљи“, написали су аутори.

Речено је да се снаге стално шире, иако су пропустиле циљ да дођу до 20.000 регрута до краја прошле године. Верује се да су многи Вагнерови борци прешли у операцију. Телеграм канал корпуса приказује борце који се размештају у земљама укључујући Буркину Фасо и Мали, као и низ постера за регрутацију.

„Гарантујемо високе исплате, бесплатну медицинску негу, услугу под вођством надлежних команданата“, наводи се у једном огласу. „Помозимо народу Африке заједно“, пише на постеру.