Прочитај ми чланак

Пентагон узнемирен: Кина гради велику серију бешумних атомских подморница

0

САД деценијама нису морале озбиљно да брину о кинеским подморницама јер су биле „бучне и лако их је било открити”. Истовремено, кинеска војска је морала да улаже огромне напоре да пронађе „супертихе“ америчке подморнице, објавио је The Wall Street Journal.

Али сада, признаје утицајни и добро обавештени амерички дневни лист, Пекинг затвара једну од највећих празнина која је деценијама раздвајала америчку и кинеску војску. Прави велики продор у развоју подводних технологија, што ће имати озбиљне последице у потенцијалном сукобу око Тајвана.

Судећи по сателитским снимцима, Кина је почетком године увела у употребу јуришну подморницу на нуклеарни погон коју – уместо пропелера – покреће систем пумпи на млазни погон. Поред тога, Кина доживљава експанзију у производњи нуклеарних подморница, наглашава се у чланку.

Како наводи The Wall Street Journal, западни Пацифик постаје све опасније место за америчку флоту. Јер, Кина поставља сензорске мреже дуж својих обала, познате као „Велики подморнички зид“, које ће јој омогућити да много боље детектује непријатељске подморнице.

Кина је летос извела велике вежбе потраге за подморницама у Јужном кинеском мору, које су трајале више од 40 сати. Поред тога, морнарице Кине и Русије извеле су заједничке противподморничке маневре испред обала Аљаске.

The Wall Street Journal наглашава: „Сви ово указује да се ера безусловне америчке доминације у морима око Кине ближи крају“.

Пензионисани официр америчке морнарице Кристофер Карлсон верује да је америчкој морнарици потребна нова стратегија за борбу против све моћнијих подводних противника. Он сматра да ће Вашингтону бити потребно много више ресурса да открије, прати и потенцијално нападне нову генерацију бешумних кинеских подморница.

Он је уверен: „Последице по Сједињене Државе и наше пацифичке савезнике биће далекосежне“.

Симулације битке за Тајван америчких војних аналитичара по правилу укључују употребу подморница против кинеских бродова. Али, повећана претња америчкој подморничкој флоти ће искомпликовати тај задатак.

Чак би и просто приближавање Тајванском мореузу могло постати опасније.

Брент Садлер, бивши подморнички официр и виши истраживач у вашингтонском истраживачком центру Херитиџ фондације, упозорава Пентагон и Белу кућу:

„Кинеске нуклеарне подморнице би могле да почну да лове наше, а и подморнице наших савезника, источно од Тајвана“.

Амерички војни аналитичари наводе да ће нове кинеске подморнице бити нечујне као руске нуклеарне подморнице пројекта 971 Шћука-Б.

„Биће их веома тешко откривати“, признаје Карлсон.

Нова генерација кинеских нуклеарних подморница појавиће се тек за неколико година.

The Wall Street Journal процењује да ће Кина тешко успети да потпуно сустигне Сједињене Државе у подводним технологијама.

Али, и опомиње: „Кина уопште не мора да потпуно анулира заостајање. Изградњом подморница које је много теже открити, могла би да натера Пентагон да распрши ресурсе који се користе за њихово праћење. Осим тога, сваки потенцијални рат ће се највероватније водити у акваторијама које су Кинезима домаће и веома познате“.

Америчка војна морнарица, која пребацује ресурсе у азијско-пацифички регион, сматра да јој је потребно 66 јуришних подморница за извршавање глобалних мисија.

Међутим, према прогнозама, до 2030. године број америчких подморница те класе биће смањен на 46, пошто ће најстарије бити повучене из употребе.

Према најоптимистичнијем сценарију, америчка морнарица ће 2049. имати укупно 66 јуришних нуклеарних подморница.

Кина тренутно има шест нуклеарних подморница. Карлсон предвиђа да ће, када се Кина определи о новом дизајну, моћи да их годишње производи три пута више од САД.

Садлер, иначе, сматра да смањење технолошког јаза између два ривала повећава вероватноћу њихове војне конфронтације у овој деценији.