Прочитај ми чланак

Пентагон: Мораћемо да бирамо између Украјине и потреба Америке

0

За потребе попуњавања америчких војних капацитета издвојена је једна милијарда долара, а за потребе Кијева 4,4 милијарде, каже Патрик Рајдер

САД ће морати да бирају између даље испоруке оружја Украјини и сопствене борбене спремности, услед исцрпљености средстава намењених Кијеву, рекао је представник Пентагона Патрик Рајдер.

Рајдер је објаснио да је Вашингтон већ издвојио 4,4 милијарде долара за потребе Кијева, док је за потребе попуњавања сопствених војних капацитета издвојена једна милијарда долара, преносе „РИА Новости“.

Сличне изјаве, подсетимо, у САД се могу чути последњих недеља будући да различити амерички званичници истичу да, без одобрења новог пакета војне помоћи, Вашингтон неће имати шта да пошаље Кијеву у наредним месецима. До сада су издвојена средства за Украјину скоро у потпуности потрошена. 

То је недавно потврдила и портпаролка Беле куће, која је признала да ће се Вашингтон „до краја године наћи у ситуацији у којој неће моћи да помогне Украјини“.

Вашингтон ће „потпуно остати без новца“ уколико Конгрес не пристане да подржи захтев америчког председника Џозефа Бајдена – да се у буџет намењен националној безбедности укључи додатна подршка Кијеву, у борби против Русије.

Претходно су, подсетимо, републиканци у Сенату блокирали разматрање захтева за средства за Украјину, Израел и друге потребе.

Представнички дом, у којем већину имају републиканци, такође не жури да одобри нову финансијску инјекцију, захтевајући да се новчаним издацима придружи помоћ за заштиту границе с Мексиком.