Прочитај ми чланак

Пашињан најављује спремност за нагодбу са Азербејџаном под условима Русије

0

Јерменија пристаје да ради на нагодби са Азербејџаном на принципима које је предложила Русија, написао је на Твитеру јерменски премијер Никол Пашињан.

„Почетком септембра, Јерменија је пристала да ради на основу принципа и параметара за успостављање међудржавних односа између Јерменије и Азербејџана, које је представила Руска Федерација, и спремна је да то потврди у Сочију.

Надамо се да ће Русија подржати наше предлоге, написао је.

Руски лидер Владимир Путин је средином октобра позвао Пашињана и председника Азербејџана Илхама Алијева да се састану у Русији. Разговор је заказан за 31. октобар у Сочију.

Дан раније, говорећи на пленарној седници међународног дискусионог клуба „Валдај“, Путин је истакао да Русија настоји да реши сукоб Јерменије и Азербејџана, али да неће ништа наметати.

Према његовим речима, Москва ће подржати сваки избор јерменског народа, укључујући и такозвану „вашингтонску” верзију мировног уговора, која предвиђа признавање суверенитета Азербејџана над Карабахом у целини. Истовремено, споразуми би требало да буду прихватљиви и за Баку.

Односи између Јерменије и Азербејџана остали су веома напети од касних 1980-их, првенствено због ситуације око Нагорно-Карабаха.

У јесен 2020. завршена је још једна рунда војне конфронтације склапањем споразума који је био користан за Азербејџан: Јерменија је вратила регионе Келбаџар, Лачин и Агдам; Руске мировне снаге су стациониране у региону.

Али и после тога на граници се дешавају окршаји. Јереван и Баку се међусобно оптужују да намеравају да поремете мировни процес. Последње заоштравање почело је у ноћи 13. септембра. Уз посредовање Русије, стране су се договориле о прекиду ватре, мисија ОДКБ је отишла у Јерменију.