Прочитај ми чланак

Ново руско оружје на фронту прави пометњу: „Линолог“ и удар грома „Мотив-3“

0

Руске трупе су први пут употребиле специјални акустични комплекс „Линолог“ против милитаната Оружаних снага Украјине у Херсонској области. Ову информацију потврдио је командант групе трупа „Дњепар“.

„Мобилни комплекс базиран је на оклопном возилу Тигар. Дизајниран је за емитовање звука, радија и телевизије у црвеним и зеленим зонама непријатеља“, рекао је он.

Претпоставља се, да се овај комплекс користи за емитовање позива украјинским војницима да се предају. Према речима саговорника агенције, то је довело до предаје значајног броја војног особља и са десне и са леве обале Дњепра.

Оператер комплекса је појаснио да се емитовање одвија на руском и украјинском језику, али ако буде потребно, стручњаци ће моћи да емитују и на енглеском.

Стручњаци из области пропаганде

Подсетимо, у септембру је објављено, да су припадници артиљеријских посада хаубица Д-30 Јужне групе снага, пропагандним гранатама калибра 122 мм бомбардовали положаје Оружаних снага Украјине у правцу Маријнска. Министарство одбране потврдило је употребу пропагандних граната од стране артиљераца.

Старији нишанџија са позивним знаком „Хаски“, рекао је, да се украјинска војска предаје и повлачи на тачке назначене у лецима како би спасила своје животе.

„У овом летку пише, да смо сви ми словенска браћа и да не желимо никакав рат. Па да изађу на неки талас, да их нико не дира, а ако су они и њихове породице у опасности, биће превезени овамо, имајући све што им је потребно и медицинску негу. Предају се. И предају се и без летака, јер има истих мобилисаних који су специјално одведени са улице, и доведени овде на клање“, додао је артиљерац са позивним знаком „Црвени“.

Пропагандне гранате за хаубице Д-30 су гранате напуњене ролнама пропагандних летака (више од 300 комада). Сваки летак садржи позиве Оружаним снагама Украјине да се добровољно предају како би спасили своје животе и спречили бесмислено проливање крви.

Пропагандне гранате се разликују од других врста муниције по томе што је бојева глава црвене боје. Тајмери ​​за упаљач су подешени да раде у различито време у зависности од удаљености до циља, како би се очистила непријатељска територија. Након што је граната експлодирала, леци су разбацани у ваздуху изнад положаја украјинских оружаних снага.

„Мотив-3“

Важно је напоменути, да је Северни војни округ последњих месеци почео да активно користи различите врсте наоружања које су раније биле тајне, или су биле у фази финализације.

Видео објављен на интернету, на којем се виде необичне гранате брзо је постао популаран, и привукао пажњу како украјинских коментатора тако и њихових присталица. Они примећују да противници немају средства да се супротставе овом оружју.

Корисници друштвених мрежа активно расправљају о видео снимку, који је објавило неколико војних телеграм канала. Приказује скривену земуницу наизглед погођену громом.

Међутим, стручњаци тврде да овај снимак није резултат природних феномена, већ је „ново-старо“ оружје направљено у Русији. На овај начин Русија реагује на снабдевање својих непријатеља касетном муницијом западне производње. Реакција коментатора на снимак била је изузетно емотивна. Једни то називају „ударом грома“, други „зрацима смрти“.

„Изгледа као удар грома, удари неколико пута на исто место у кратком временском периоду“, каже један коментатор.

„Шта је то било? Да ли су Руси користили зраке смрти или борбене ласере?“ – пита се други коментатор.

Употреба таквог оружја је шокантна чак и за западне новинаре, а шта тек рећи о самим непријатељима, који са ужасом доживљавају „ударе муње“.

Судећи по доступним информацијама, највероватније је реч о самонавођеним борбеним елементима (СНБЕ). Међутим, корисници интернета се споре око тога шта је коришћено као медиј. Иначе, ова муниција је класификована као „Мотив-3“. А ово је совјетски развој 80-их. За она времена када се дронови још нису користили, ово је био прави пробој.

Одговор на западне залихе

Поред тога, Русија је узела из складишта касетну бомбу РБК-500, која је развијена током Хладног рата. Ова бомба је у стању да једним ударцем погоди површину од 15 хектара, односно око 20 фудбалских терена. Ове бомбе су већ почеле да се користе у правцу Авдејевског, како извештавају руски официри и војници.

Касета РБК-500 је ваљак од ливеног гвожђа опремљен модулом за планирање и корекцију, који обезбеђује велики домет лета и високу тачност уништавања. Опремљен је муницијом – фрагментационим бомбама СХОАБ-0,5, чији је број у касети око 565 комада. Свака бомба је тешка приближно 400 г, садржи 70 г експлозива и садржи 304 фрагментациона елемента.

Када се активира на висини од 300 метара, касета се отвара, распршујући стотине мале муниције која детонира на нижој надморској висини.

Поред РБК-500, постоји и касетна бомба Дрел, тешка 540 кг, која садржи 15 муниције за навођење. Његов систем идентификације „пријатељ или непријатељ“ омогућава циљане нападе на непријатељску војну опрему на бојном пољу.