Прочитај ми чланак

Нови фронт кинеско-америчког сукоба: Тежак удар на САД у Африци

0

Афрички континент, с обилним економским и демографским потенцијалима, постао је поприште све већег ривалства између Кине и САД-а. Ово ривалство, које је првобитно било усмерено на трговину, сада се проширује и на безбедносну сферу.

Кина је започела војне иницијативе у Африци 2015. године, када је председник Си Ђинпинг најавио интерес Пекинга да се ангажује у афричким безбедносним механизмима. Кина је обећала 100 милиона долара војне помоћи Афричкој унији ради формирања Афричких резервних снага.

Од тада, Кина је постала други највећи извозник оружја у Африку, са уделом од 20% у укупном извозу, иза Русије са 30%. Испред Кине су још Француска са уделом од 9,5% и САД са уделом од 5,4%.

Кинеска народноослободилачка армија је 2017. године успоставила прву војну базу у Африци у Џибутију, где већ постоје војне базе и других земаља попут САД-а, Немачке, Шпаније, Италије, Уједињеног Краљевства, Јапана и Саудијске Арабије.

Отварање кинеске базе на источној обали изазвало је спекулације да би Кина могла исто тако поставити базу и на афричкој обали Атлантика, можда у Екваторијалној Гвинеји, мада то још није остварено.

У августу 2023, „Саут Чајна Морнинг Пост“ известио је да је највећи кинески произвођач оружја, „Норинко“, отворио регионалну канцеларију у западној Африци, конкретно у Сенегалу.

Ово отварање канцеларије указује на спремност кинеских одбрамбених компанија да се храбрије такмиче са западним конкурентима у пословању, утицају, јачању партнерстава и позиционирању Кине као пожељног партнера у Африци.

Председник Габона Али Бонго је, пре него што је свргнут с власти, на састанку са високим америчким званичником признао да је тајно обећао кинеском лидеру Си Ђинпингу да би дозволио стационирање кинеских војних снага на атлантској обали Габона.

Након што је ова вест објављена у „Волстрит џорналу“, главни заменик америчког саветника за националну безбедност Џон Фајнер је реаговао позивајући Бонга да повуче своју понуду. Сједињене Државе сматрају Атлантик својим стратешким предњим двориштем, па кинеско војно присуство тамо виде као озбиљну претњу америчкој безбедности.

Када је Бонго свргнут с власти, САД су отпочеле преговоре са новим вођом Габона, генералом Брисом Олигуи Нгуемом. На њиховом првом састанку, на маргинама Генералне скупштине УН, нови лидер Габона изјавио је да разуме забринутост САД због кинеског војног присуства у Атлантику.

Нгуема је рекао да претходни габонски лидер није потписао споразум са Сијем, већ да је све било засновано на усменом договору.

Амерички и габонски званичници тренутно преговарају о споразуму о сарадњи у области одбране и обукама како би помогли Габону да осигура своје границе. Бела кућа је такође одлучила да Габон буде домаћин поморских вежби Западне и Централне Африке које предводе САД, што је одлука донета у новембру 2023. године.

Ипак, амерички званичници и даље су забринути због могућности градње кинеске војне базе на обали афричког Атлантика. Као једна од потенцијалних опција помиње се и Екваторијална Гвинеја.

Њен председник Теодоро Обианг Нгуема тврди да није добио никакав предлог од Кине за изградњу базе, али је признао да земља сарађује са Пекингом у области војне обуке и снабдевања одбрамбеним материјалом.