Прочитај ми чланак

НИЧЕ НОВА ЛИНИЈА НА ФРОНТУ! Руси се жестоко организују

0

У руским областима које се граниче са Украјином ниче још једна линија одбране – добровљцима одлуком локалних губернатора почели су да деле оружје. Новостворене снаге ће обезбеђивати пограничне регионе Русије за случај да украјински диверзанти поново покушају да упадну на руску територију.

„Задатак је у основи један – да у случају упада терориста са територије Украјине људи који их примете могу да реагују… Не деле им бацаче граната и противтенковске системе, али ће моћи да одреагују у случају упада с територије Украјине, с обзиром на то да је таквих акција већ било”, каже руски војни експерт Иван Коновалов.

Руске власти деле оружје припадницима територијалне одбране у два региона на граници са Украјином. Прво су оружје добили добровољци у Белгородској области, која је честа мета украјинских диверзантских група и артиљеријских напада, а и Курска област је, према речима њеног губернатора, „пронашла прави механизам за расподелу наоружања“.

Територијална одбрана Белгородске области броји око три хиљаде људи. Осам батаљона формирано је за одбрану тог пограничног региона, а обуку су припадници територијалне одбране почели још у новембру прошле године.

Добровољци су добили аутоматске пушке, дигиталне радио станице, квадрокоптере, системе против беспилотних летелица и теренска возила УАЗ.

Губернатор Белгородске Вјачеслав Гладков, током церемоније примопредаје оружја, рекао је да је „ситуација и даље компликована“, док губернатор Курске области Роман Старовојт каже да се „већ неколико месеци ради на могућности снабдевања наоружањем добровољачких одреда који помажу војсци, народној гарди, полицији и граничарима“.

Прва серија је већ стигла у базу. Он је истакао да су у условима „скоро свакодневних терористичких напада са територије Украјине“ власти региона „дужне да осигурају безбедност локалног становништва и гостију региона“.

Настављање славне козачке традиције

Подела оружја руским добровољцима у Белогородској области суштински се разликује од онога што се раније дешавало у Украјини, где се на улицама градова оружје делило криминалцима, нацистима, бандитима. У Русији су сви припадници територијалне одбране прошли психолошке провере и обуке руковања оружјем.

„Човек који никада раније није руковао оружјем, подразумева се, да оружје неће ни добити. Али, не заборавите да се те области налазе у близини подручја Донских козака. Знате ли ко су козаци? То су истовремено и обични људи и ратници, који су штитили границе Русије.

Та традиција се очувала до данас на тим територијама и уверен сам да је оправдана, имајући у виду да се ти људи одговорно односе према оружју. Они такође схватају зашто су га добили, за разлику од Украјине где су делили коме су стигли да би направили хаос“, истиче Коновалов.

Експерти оцењују да је стварање територијалне одбране „разумно решење“, док је портпарол председника Русије Дмитриј Песков напоменуо да је та мера „неопходна због напада украјинских оружаних снага“, уз „поштовање прописа о контроли наоружања“ и у „строгом је складу са законом“.

Задаци одреда територијалне одбране

Међу задацима територијалне одбране су борба са диверзантско-извиђачким групама и нелегалним оружаним формација које евентуално продру на руску територију.

Такође, припадници одбране задужени су за идентификовање, спречавање, сузбијање, минимизирање и отклањање последица могуће диверзантске, извиђачке и терористичке активности у циљу стварања повољних услова за функционисање важних државних објеката и инфраструктуре, саобраћаја, енергетике итд. Међу задацима је и очување јавног реда и мира, као и извештавање безбедносних и специјалних служби о промени ситуације и пружање службама одређених информација.

Експерти оцењују да ће постојање таквих одреда позитивно утицати на укупну безбедносну слику Белгородске и Курске области, а не искључује се могућност да ће се одреди територијалне одбране појавити и у другим руским регионима.

Међутим, уколико непријатељске снаге нападну уз помоћ борбених возила, пешадије и тенкова, онда ће се тиме позбавити руске Оружане снаге.

Експерти напомињу да међу припадницима територијалне одбране има и бивших војника, полицајаца и припадника других специјалних служби са огромним искуством, као и да ће у перспективи припадници тих одреда моћи да се по уговору запосле у војсци или полицији.