Прочитај ми чланак

Небензја о прогону Украјинске православне цркве:Зеленски попут римских прогонитељa

0

Амбасадор Русије у Уједињеним нацијама Владимир Небензја упоредио је украјинског председника Владимира Зеленског, имајући у виду његову намеру да угуши канонску православну цркву у Украјини, са римским царевима које су познати по прогону хришћана.

„Председник Зеленски, који је каријеру почео као комичар и шоумен, обећао је да ће донети мир у Донбас. А уместо тога покренуо је нову ескалацију која је довела до садашњег конфликта. Сада је, изгледа, одлучио да буде у равни са римским прогонитељима хришћана – Клаудијем, Трајаном, Нероном и Диоклецијаном“, рекао је Небензја.

У Савету безбедности УН у току је седница посвећена прогону канонске Украјинске православне цркве сазвана на захтев Русије.

Украјинске власти су у протеклих годину дана организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној фактичкој забрани у Украјини.

Служба безбедности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ, спроводи „контраобавештајне мере“ – претресе епископа и свештеника у црквама и манастирима, у потрази за доказима „антиукрајинског деловања“.