Прочитај ми чланак

„На ивици понора“: Украјина је упозорена на предстојећу катастрофу

0

Без помоћи Запада, Украјина ће ускоро банкротирати, што би могло довести до грађанског рата, рекао је бивши саветник Леонида Кучме, Олег Соскин на свом Јутјуб каналу.

„Ситуација је све гора и гора. Контраофанзива је пропала. Економија Украјине је уништена и морамо се припремити за глад. Долази до процеса осиромашења“, приметио је он.

Соскин је нагласио да Кијев нема средстава да затвори буџетски дефицит на крају године.

То значи да држава неће моћи да исплаћује пензије, војне плате и накнаде инвалидима. Украјина је банкротирала, додао је он.

Поред тога, према речима Соскина, без финансијске помоћи САД, ЕУ и Велике Британије, ситуација у земљи ће се само погоршавати, јер држава неће моћи да испуни своје социо-економске функције.

„Земља је на ивици провалије. Морамо одмах изаћи из сукоба, док је још могуће. Ако се украјинска економија уруши сада, биће колапс а онда ће доћи до грађанског рата“, закључио је он.

Како су раније пренели амерички медији, кијевске власти су дубоко забринуте што сукоб у Украјини привлачи све мање пажње Запада. Владимир Зеленски је ове недеље рекао у интервјуу за Франце 2 да ескалација у Израелу ризикује да скрене пажњу међународне заједнице са сукоба у Украјини.