Прочитај ми чланак

Мигрантска криза у Италији: Протести на острву Лампедуза…

0

Италијани су организовали масовне протесте на острву Лампедуза само неколико сати пре посете председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и италијанске премијерке Ђорђе Мелони у недељу. Италијани на острву, којих сада има мање од илегалних имиграната, тражили су мере за заустављање поплаве миграната, која је постала неодржива.

Све више чамаца са мигрантима и даље стиже на острво, а до сада их је у недељу стигло више од 100. Прилив миграната је у протеклој седмици премашио 10.000 , док мало острво Лампедуза има укупно око 6.000 становника. Само прошлог уторка, преко 6.000 илегалних миграната стигло је на острво за само 24 сата.

Стотине људи изашло је у суботу на улице тражећи хитно решење ситуације. Снимци постављени на друштвеним мрежама показују фрустрацију мештана.

Неки демонстранти су рекли да протестују први пут због озбиљности кризе.

„Последњих година нисам се трудио да нешто предузмем по овом питању. Али сада инстинктивно осећам да морам да заштитим своју децу јер не знам шта ће бити са Лампедузом у будућности“, рекао је један демонстрант.

„Не желимо шаторске кампове. Ово је наша порука Европи и италијанској влади. Грађани Лампедузе су уморни“, рекао је други демонстрант након што су се прошириле вести да се у бившој војној бази поставља шаторски град за мигранте.

У међувремену, гомиле афричких миграната који пристижу на Лампедузу такође су започели протесте, укључујући блокаде путева којима се захтевају залихе и оно што тврде да је бољи животни стандард. У прихватним центрима на Лампедузи који су дизајнирани за неколико стотина људи тренутно се налазе хиљаде илегалних миграната.

Посета Вон дер Лајен острву у сукобима је знак колико је криза нарасла, али ЕУ је годинама давала предлоге и обећања са мало резултата. У ствари, криза је само расла, а Италија се брзо приближила рекордном броју илегалних имиграната који су стигли 2016. године на врхунцу кризе.

Фон дер Лајен је обећала сарадњу европских и италијанских власти у ванредном стању миграције и најавила хитан акциони план од 10 тачака. Ово укључује јачање присуства и подршке Европске агенције за азил и Европске агенције за граничну и обалску стражу (Фронтек) у Италији.

Требало би појачати и надзор границе на мору и у ваздуху, сматра фон дер Лајен. Међутим, уколико не дође до суштинске промене у миграционој политици ЕУ, појачани надзор неће нужно успорити број долазака. У ствари, поморске службе ЕУ често су укључене у транспорт миграната уочених на мору до обале.

Фон дер Лајен је такође обећала да ће убрзати испоруку опреме и обуку за туниску обалску стражу и друге власти. Биће оштрије акције против шверцера људи и ограничења у коришћењу чамаца неспособних за поморски транспорт, рекла је она.

Међутим, Фон дер Лајен је дала и изјаве које указују да циљ ЕУ није заустављање мигрантске кризе, већ једноставно ширење придошлица на друге европске нације. Она је рекла да људе који стигну на Лампедузу, посебно жене и малолетнике, треба пребацити у друге земље чланице ЕУ.

Међутим, многе западноевропске нације, попут Немачке, рекле су да више неће прихватати мигранте из јужних држава, посебно издвајајући Италију. Немачка тврди да Италија одбија да прихвати тражиоце азила који су први регистровали своје захтеве у Италији, што према Даблинским правилима захтева од Италије да их прихвати назад, наводи немачка влада.